23.05.2024.

Predstavljen program 13. Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

Published in Novosti

Konferencija 8


U prostorijama Županijske uprave danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen program 13. Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije koji će se održati u sportskoj dvorani Osnovne škole Kloštar Podravski, u subotu 1. lipnja u 18 sati.

Glavni organizator i inicijator Festivala je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, u suradnji sa županijskom Udrugom žena iz ruralnih područja te uz potporu Koprivničko-križevačke županije i pokroviteljstvo pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, dok je suorganizator i domaćin Festivala Općina Kloštar Podravski.

Predsjednica Županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i inicijatorica Festivala Verica Rupčić detaljno je predstavila bogat program koji očekuje posjetitelje te uputila zahvale Županiji, Općini Kloštar Podravski te svim partnerima i donatorima koji su uključeni u organizaciju manifestacije. Festival se održava s ciljem afirmacije i jačanja položaja žena na području županije, istaknula je Rupčić, te dodala kako je ovo jedinstveni projekt zato što daje priliku ženama za prezentaciju njihovog života, hobija, svestranosti i društvenog aktivizma u cilju podizanja kvalitete života u ruralnim područjima te očuvanja običaja podravskog i prigorskog kraja.

Konferencija 5

 „Važno je naglasiti da Festival nema natjecateljski karakter, a to je rezultiralo većim zadovoljstvom sudionica što je u konačnici i potaknulo veći broj sudionica na prijavu. Kroz Festival se do sada promoviralo 134 žena, a ove godine će se predstaviti njih 13. Najmlađa sudionica ima 28 godina, a najstarija 70, različitih su profila i zanimanja i radujemo se prezentaciji njihovih izložbenih štandova na kojima će predstaviti svoj rad i kreativnost. Sve one su ambasadorice, ne samo Festivala, već i naše Županije, kako kod nas u Hrvatskoj tako i diljem Europe“, istaknula je rupčić te dodala kako Festival ima humanitarni karakter te će se sve donacije koje se prikupe proslijediti Udruzi osoba s intelektualnim poteškoćama „Latice“ koja će također imati svoj izložbeni štand.

Ove godine na Festivalu će biti prisutni i posebni gosti – predstavnici četiriju Novigrada u Hrvatskoj pa će tako prisustvovati predstavnici Novigrada Podravskog, Novigrada Istarskog, Novigrada na Dobri te Novigrada Dalmatinskog. U kulturno umjetničkom programu će nastupiti izvođači iz Kloštra Podravskog – GS Gorbonuk, Folklorna udruga Kloštar podravski i KUD Prugovac.

Ispred Općine Kloštar Podravski obratio se direktor Turističke zajednice područja Dravski peski Robert Čimin koji je naglasio kako je Festival lijep dodatak u obilježavanju Dana Općine Kloštar Podravski te program upotpunjen popratnim sadržajima.

Konferencija 4

„U 12 sati započet ćemo s izložbom umjetnika Kloštranske palete u parku Hrvatskih branitelja, potom ćemo preseliti u Dom kulture Kloštar Podravski gdje ćemo predstaviti izložbu Laure Lončar, a nakon toga ćemo se zaputiti u park ispred Osnovne škole Kloštar Podravski gdje će kipari izrađivati skulpture u drvu, a tema će biti priroda. Posvetiti ćemo izložbu i Ljubici Matulec, a pripremamo i izložbu vina nakon čega slijedi Festival. U večernjim će se održati koncerti Tamburaškog sastava Dangube i Crvene jabuke“, zaključio je Čimin.

Predstavnica Hrvatskih šuma Sonja Rukavina rekla je kako su Hrvatske šume od prvog dana prepoznale važnost održavanja Festivala te je svim sudionicama zaželjela uspješno predstavljanje i priznanje društvene zajednice.

Konferencija 6

Na kraju se obratio i župan Darko Koren koji je pohvalio rad Povjerenstva te čestitao Verici Rupčić na entuzijazmu i organizaciji ovog Festivala.

Konferencija 1

„Od samih početaka snažno podržavamo taj projekt. Podržavamo ga i financijski iako je to bez sumnje zavrijedilo svaki euro koji je uložen. Uz promociju žena mislim da je to promocija i ovog prostora, naše tradicije, svega onoga što baštinimo kroz vrijeme koje je iza nas. Još postoji taj duh i entuzijazam i ljubav prema onome što smo naslijedili od naših predaka i te žene su tu da to prenesu na naše mlade. Pozivam sve da posjete Festival i Općinu Kloštar Podravski“, poručio je župan Koren.

Sudionice ovogodišnjeg Festivala ruralnih žena KKŽ su: Sanela Brgles iz Kunovec Brega (Koprivnica), Marina Dvorski iz Reke (Koprivnica), Jasna Horvat iz Međe (Sveti Petar Orehovec), Marija Ilić iz Kalinovca, Biserka Keljar iz Kloštra Podravskog, Katarina Kirinec iz Podravskih Sesveta, Vesna Kišićek iz Ferdinandovca, Biserka Kišivan iz Gole, Darija Lodeta iz Molvi, Gordana Lugomer iz Podgajca, Katica Matulec iz Kloštra Podravskog, Ruža Međimorec iz Rasinje i Snježana Savić iz Velike Mučne.

Konferencija 2

Današnjoj konferenciji za medije prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnice Melita Ivančić i Ljubica Belobrk Flamaceta.

Služba ureda župana

Read 298 times