19.05.2024.

U Koprivnici održana županijska vatrogasna vježba ‘Zajednička snaga 2024’

vatrogasna vjezba Zajednicka snaga 2024 35


Županijska vatrogasna vježba ‘Zajednička snaga 2024’ koja je okupila operativne snage iz cijele županije održana je u nedjelju, 19. svibnja, u domaćinstvu Vatrogasne zajednice grada Koprivnice, a u sklopu obilježavanja 150 godina DVD-a Koprivnica. Vježbi su prisustvovali i zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera CZ Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić te koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

vatrogasna vjezba Zajednicka snaga 2024 18 1

Ovu opsežnu vježbu koja je obuhvatila četiri različita sektora, svaki sa svojim scenarijem, vodili su županijski vatrogasni zapovjednik Zvonimir Habijan kao zapovjednik Stožera, i gradski zapovjednik Željko Cvrtila kao zapovjednik vježbe na terenu. U vježbi su sudjelovala 24 dobrovoljna vatrogasna društva i tri javne vatrogasne postrojbe s ukupno 150 vatrogasaca i 37 vozila te pet operatera u aplikaciji UVI. Također su sudjelovali i timovi hitne medicinske pomoći, policija i Centar 112.

Prvi sektor vježbe održan je u Kompostani Herešin gdje je simuliran požar glomaznog i građevinskog otpada te požar radnog stroja i izvlačenje unesrećene osobe. Drugi sektor bila je benzinska postaja Shell gdje se zapalilo vozilo i spremnik s gorivom. U trećem sektoru, zgradi Osnovne škole Braća Radić, došlo je do požara iz kojeg je evakuirano više desetaka učenika i nastavnika.

vatrogasna vjezba Zajednicka snaga 2024 24

Posljednji, ujedno i građanima najatraktivniji sektor, održao se na gradskom sajmištu gdje je simulirana masovna prometna nesreća s više poginulih i teško ozlijeđenih osoba.

Ciljevi vježbe bili su:

    Uvježbati zapovijedanje na velikim intervencijama. Zapovijedanje postrojbom, sektorom i cijelim mjestom intervencije/vježbom,

    Uvježbati zapovjedni lanac i prenošenje zapovijedanja dolaskom više razine zapovjednika na mjestu intervencije,

    Uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti vatrogasnih snaga na području Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.

    Provjera operativne spremnosti snaga vatrogastva

    Provjera korištenja različitih sustava radio-komunikacije.

vatrogasna vjezba Zajednicka snaga 2024 62

Nakon uspješnog završetka vježbe održana je i smotra sudionika, vozila i opreme, vatrogascima se obratio i Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH, koji je zahvalio svima na angažmanu te naglasio kako se još jednom prezentirala i potvrdila snaga vatrogastva kao jedan od stupova domovinske sigurnosti.

vatrogasna vjezba Zajednicka snaga 2024 4

Izvor: VZ KKŽ

Služba ureda župana

Read 177 times