18.05.2024.

Svečano otvorena 9. Virovska prkačijada, Virje je ovih dana najslađe mjesto u Europi

Published in Novosti

Prkačijada 2024 24


Bogatim programom i natjecanjem čak 27 udruga žena koje su posjetiteljima predstavile svoje tradicionalne slastice – prkače, danas je službeno otvorena 9. Virovska prkačijada koja je i ove godine opravdala epitet najslađeg međunarodnog festivala malih kolača na prostoru Hrvatske, ali i šire.

Virje i okolica puna tri dana živi ovu sjajnu gastro manifestaciju koja privlači velik broj posjetitelja, što je potvrdila i gužva u šatoru u kojem je tijekom dana velik broj posjetitelja imao prilike kušati starinske tradicijske kolače, ali i ponešto naučiti od vrsnih majstora slastičarstva koji na radionicama i prezentacijama pokazuju sve čari slatkog kulinarstva.

Prkačijada 2024 28

Prigodnim riječima uzvanicima su se na otvorenju obratili načelnik Virja Mirko Perok, župan Darko Koren, inicijator manifestacije Stjepan Odobašić, predsjednik stručno-organizacijskog povjerenstva Dražen Đurišević te izaslanica organizacije Taste of Peace Matea McConnell.

Prkačijada 2024 26

Načelnik Perok je naglasio kako je Virje najslađe selo u Hrvatskoj, ali i u Europi te zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji uz želju da se svi posjetitelji ovih dana u Virju osjećaju kao kod kuće. Stjepan Odobašić je kazao kako je Prkačijada stavila Virje na kartu Europe. Dražen Đurišević je zahvalio cijelom timu te dodao kako je Virje iznova pokazalo da može napraviti nešto vrhunski na što se mogu ugledati i ostali. Ispred tvrtke Podravke obratila se članica Uprave Liljana Šapina koja je istaknula da Podravka od samog početka podržava manfiestaciju te uputila čestitku svima koji sudjeluju.

Manifestaciju je otvorio župan Koren koji je istaknuo da je Prkačijada primjer kako se iz jedne autentične ideje može napraviti veliki projekt.

Prkačijada 2024 36

„Velika zahvala načelniku Peroku, kao i Draženu Đuriševiću i cijelom Organizacijskom odboru  što su prepoznali vrijednost ovakve ideje. Činjenica je da je to međunarodni projekt i to nam govori da je ideja potpuno uspjela. Prkačijada je zauzela visoko mjesto na ljestvici turističkih i gastronomskih priredbi na širem prostoru i može se brendirati kao autentičan sadržaj ovog kraja“, poručio je župan Koren.

Prkačijada 2024 16

Nakon prigodnih govora, župan je sa suradnicima obišao štandove udruga žena te uputio čestitke i zahvalu na sudjelovanju.  

Prkačijada 2024 55

Uz članice udruga žena i prijateljskih udruga koje tradicionalno sudjeluju na Prkačijadi poput udruga iz Solina i Ližnjana ove godine na manifestaciji sudjeluju i slastičari iz Italije, Vijetnama, Paragvaja, SAD-a, Mađarske te Bosne i Hercegovine koji predstavljaju izvorne slastice svojih zemalja.

Posjetitelji mogu uživati u stručni predavanjima i radionicama, sajmu tradicionalnih proizvoda i obrta, natjecanju učenika osnovnih škola i vrtića, natjecanju članica udruga žena iz Podravine i drugih krajeva u pripremi originalnih prkača, raznim kulinarskim nastupima, koncertima i još mnogim drugim događanjima koje možete pogledati u PROGRAMU 9. VIROVSKE PRKAČIJADE.

Što se nagrada tiče - Društvo žena Novigrad Podravski jednoglasnom odlukom žirija osvojilo je nagradu za najuređeniji štand. U kategoriji najprkači na tacni ili plati treće mjesto osvojila je Udruga žena Novo Virje-Crnec, druga nagrada pripala je Društvu žena Novigrad Podravski, a prvo mjesto otišlo je Udruzi žena Općine Vidovec. U kategoriji najprkač treće mjesto je zauzela Udruga Napredna domaćica Molve, drugo mjesto  Udruga žena Općine Vidovec, a prvo mjesto osvojila je Udruga žena Koprivnički Bregi.

Prkačijada 2024 5

U sklopu programa je održeno i natjecanje u pripremanju palačinki u kojem su snage odmjerili načelnici općina okupljeni u Turističku zajednicu središnje Podravine, a boje Županije branili su župan Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić, dok je pročelnica Melita Ivančić u pripremi pomagala načelniku Peroku.

 20240518145021 FB8A9282

Današnjem otvorenju prisustvovali su i saborski zastupnik Darko Sobota, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, pročelnice Melita Ivančić i Kristina Filipović, ravnateljica PORA Regionalne razvojne agencije Melita Birčić, pomoćnica direktora TZ KKŽ Kristina Sočev, direktor TZ područja Središnja Podravina Nikola Cik, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić te brojni drugi uvaženi gosti i uzvanici.

Glavni organizator je Općina Virje, pokrovitelji su Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica KKŽ, Hrvatski kuharski savez, Taste of peace i Kuhari bez granica, tvrtke Podravka i Dergez,  a suorganizatori su Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Društvo žena Virje, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Dječji vrtić Zrno Virje.

Izvor fotografija: KKŽ, epodravina.hr

Služba ureda župana

Read 478 times