22.02.2023.

Predstavljen projekt Trening životnih vještina za prevenciju ovisnosti

20230221 100744


U prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije jučer je održana početna konferencija projekta „Trening životnih vještina za prevenciju ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama kod djece i mladih“ koji financira Ministarstvo zdravstva u okviru raspoloživih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću. Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, a partner je Klub liječenih alkoholičara „Centar“ Koprivnica.

IMG 1245

Na samom početku konferencije, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla pozdravila je okupljene te predstavila projekt i planirane aktivnosti, a zatim se na važnost osvještavanja djece i njihovih roditelja o negativnim posljedicama rizičnih ponašanja osvrnuo Alen Dedi, predsjednik Kluba liječenih alkoholičara „Centar“ Koprivnica.

IMG 1264

Podršku projektu pruža Koprivničko-križevačka županija, a tom je prilikom zamjenik župana Ratimir Ljubić istaknuo važnost kvalitetnih preventivnih aktivnosti za djecu i mlade te međusektorske suradnje, čestitavši svima uključenima na angažmanu i ulaganju u bolju budućnost.

IMG 1269

Projekt će se provoditi se 12 mjeseci, do do 15. prosinca 2023. godine, a ukupna vrijednost iznosi 78.306,46 eura. Cilj je osnažiti djecu i mlade kroz kontinuirani trening životnih vještina u osnovnim školama, osnažiti njihove roditelje, djelatnike u odgojno-obrazovnim i zdravstvenim ustanovama radi smanjenja rizičnih ponašanja koja mogu voditi prema ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama.

U sklopu projekta educirat će se odgojno-obrazovni i zdravstveni djelatnici s ciljem prevencije i ranog prepoznavanja rizičnih ponašanja u djece i mladih koji mogu voditi prema ovisnostima, a sastavni dio toga je i edukacija o  načinu provedbe preventivnog programa Trening životnih vještina u osnovnim školama.

20230221 100502

Trening životnih vještina je znanstveno utemeljen program usmjeren na univerzalnu prevenciju ovisnosti kojim će se kod djece i mladih osnažiti samopoštovanje, komunikacijske i socijalne vještine, samokontrola, odupiranje vršnjačkom pritisku, vještine donošenja odluka, rješavanja sukoba i suočavanja sa stresom.

pdfLetak_projekt_Trening_životnih_vještina_ZZJZ_KKŽ.pdf

Radionice uvježbavanja životnih vještina provodit će razrednici na satu razredne nastave u trećim i sedmim razredima osnovnih škola uključenih u projekt. Edukaciju njihovih roditelja vezanu za rano prepoznavanje rizičnih ponašanja i mogućnostima pravovremene intervencije provodit će zdravstveni djelatnici u suradnji s članovima KLA „Centar“.

zadnji logo

Program će se provoditi tijekom školske godine 2023./2024., a predviđa se da će se obuhvatiti ukupno 70 trećih i sedmih razreda s oko 1100 učenika u 15 osnovnih škola Koprivničko-križevačke županije, uz edukaciju 800 roditelja.

Spomenimo i kako su početnoj konferenciji prisustvovale županijske pročelnice Melita Ivančić, Ana Mušlek i Maja Blažek, ravnatelji županijskih zdravstvenih i drugih ustanova, brojni predstavnici škola uključenih u projekta te ostali uzvanici.

Služba ureda župana


Pročitano 1400 puta