Biografija župana


Župan Darko Koren HZŽ

Darko Koren rođen je 1963. godine i od rođenja živi u Križevcima. Osnovnu i opću srednju školu pohađao je u Križevcima, a stručnu srednju u Građevinskom srednjoškolskom centru u Zagrebu. Studirao je na Fakultetu Građevinskih znanosti u Zagrebu, gdje je 1986. godine i diplomirao te stekao zvanje inženjer građevinarstva.
Po završetku školovanja, započinje raditi u građevinskom poduzeću „Radnik“ u Križevcima, gdje cijeli period od 12 godina radi na rukovodećim poslovima, pri čemu stječe i usavršava upravljačke vještine. Dio tog perioda provodi i kao direktor tvrtke - kćeri, koja se bavila ugostiteljskom djelatnošću. Nakon toga odlazi u privatni sektor te slijedeće četiri godine djeluje kao suvlasnik, pa onda i vlasnik obrta, koji se također bavi graditeljstvom i ugostiteljstvom.
Sredinom devedesetih godina aktivno se uključuje u društveni i politički život svoje zajednice te postaje članom Hrvatske seljačke stranke, kasnije i njezinim tajnikom, kao i članom mnogih društvenih i političkih tijela te sportskih društava.
Zbog neslaganja s politikom vodstva stranke, 2017. godine izlazi iz HSS-a. Osniva novu stranku i postaje predsjednikom „Mreže nezavisnih lista“, s kojom ostvaruje značajan rezultat na izborima iste godine za Županijsku skupštinu.
Zamjenikom župana Koprivničko-križevačke županije imenovan je 2001. godine, a tadašnjeg župana Josipa Friščića 2008. godine, Odlukom Županijske skupštine zamjenjuje na funkciji župana. Nakon toga, od 2009. godine do danas, pobjeđuje četiri puta na neposrednim izborima za župana te tu funkciju obnaša i danas.
Cijelo vrijeme svoje političke karijere angažiran je u društvenom, posebice sportskom životu. Tako je šest godina bio član skupštine Hrvatskog nogometnog saveza, prije toga i potpredsjednik Županijskog nogometnog saveza, član uprave NK Slaven – Belupo te predsjednik NK Križevci.
Od samog osnivanja aktivan je u radu Hrvatske zajednice županija, u početku kao zamjenik župana, kasnije kao župan, a veliko priznanje za taj angažman je imenovanje potpredsjednikom Zajednice 2019. godine. Funkciju vršitelja dužnosti Predsjednika Hrvatske zajednice županija preuzima nakon lokalnih izbora 2021. godine, do izbora novog predsjednika i potvrde svojeg novog mandata na mjestu potpredsjednika Zajednice.
Živi u Križevcima sa suprugom koja je doktor znanosti i dekanica Visokog gospodarskog učilišta Križevci te sinovima, od kojih je jedan diplomirao na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a drugi je srednjoškolac.
Služi se engleskim jezikom i u slobodno vrijeme bavi se sportskim aktivnostima, posebno tenisom i nogometom, bilo kao aktivan sudionik ili kao aktivan gledatelj.

 

Darko Koren

Darko Koren

Župan

Antuna Nemčića 5/1

Koprivnica 48000

+385 48 658 203

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.