07.02.2024.

Potpisani sporazumi o financiranju programa skrbi za starije osobe vrijedni 340 tisuća eura

IMG 0042


U prostorijama Županijske uprave danas su potpisani 340 tisuća eura vrijedni sporazumi programa pomoći u kući za starije osobe u 2024. godini i dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima. Udio Koprivničko-križevačke županije u ukupnoj vrijednosti sporazuma je 206 tisuća eura, a ostatak sredstava su osigurale jedinice lokalne samouprave, potpisnice sporazuma.

Vrijednost ugovora veća je za 50 tisuća eura u odnosu na prošlu godinu, a njima će se omogućiti nastavak zaposlenja za 24 osobe koje brinu za oko 240 korisnika na području Koprivničko-križevačke županije. Župan Darko Koren je istaknuo kako Županija već 18 godina u kontinuitetu provodi programe te vodi brigu o ranjivim skupinama, posebno o starijim osobama.

IMG 9917

„Od samih početaka provođenja programa pa sve do danas osigurali smo preko 2.5 milijuna eura za provedbu i realizaciju ovih vrijednih programa koji uvelike pomažu u našem zajedničkom cilju, a to je korisnicima omogućiti još kvalitetnije životne uvjete i veću sigurnost te da što dulje ostanu u svojim kućama. To ne bi bilo moguće bez predanog  rada i velikog truda vrijednih gerontodomaćica koje su često jedina spona korisnika sa zajednicom. Vjerujem da će ova sredstva biti od značajne pomoći, a Županija će i dalje provoditi odgovornu socijalnu politiku“, poručio je župan.

Zahvalio je dugogodišnjim partnerima - Gradu Križevcima, Općini Virje i ostalim općinama koje sudjeluju u programu, Klubu za starije osobe Mariška, Gradskom društvu Crvenog križa Križevci kao i županijskom Savjetu za umirovljenike i osobe starije životne dobi te dodao kako Županija uz izvaninstitucionalnu skrb kontinuirano pomaže i kroz institucionalne oblike pomoći - financirajući rad Doma za starije i nemoćne osobe, sufinancirajući smještaj u privatnim domovima i brojne  projekte iz područja zdravstva i socijalne skrbi, partnerskim odnosom u projektu izgradnje Centra za starije osobe Đurđevac te pripremom projekta Regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli u Koprivnici u sklopu Razvojnog sporazuma Sjever.   

Župan Koren sporazume je potpisao s gradonačelnikom Križevaca Marijom Rajnom, načelnikom Općine Virje Mirkom Perokom, predsjednicom Kluba za starije osobe „Mariška“ Valentinom Čadavec i ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonijom Pukec koji su također izrazili zadovoljstvo što se kvalitetna suradnja nastavlja.

IMG 9931

Gradonačelnik Rajn je istaknuo kako je zajednica snažna onoliko koliko i njena najslabija karika poručivši kako ovakvi programi nadilaze politiku zahvalivši Županiji na partnerskom odnosu i kvalitetnoj suradnji čime se pokazala velika socijalna osviještenost. S njime se složio i načelnik Općine Virje Perok koji je kazao kako su Općina i Županija u sinergiji još jednom potvrdile da se putem programa pomoći u kući može učiniti mnogo za korisnike, ali i osobe koje su zaposlene na projektu.

IMG 0024

Valentina Čadavec, predsjednica Kluba Mariška je pak uz zahvalu Županiji dodala kako je važan kontinuitet pomoći te da se putem programa koji se provodi 18 godina profilirao individualan pristup svakom pojedinačnom korisniku što je velika vrijednost jer se na taj način osluškuju potrebe kako bi se pružila nepohodna pomoć korisnicima koji žele ostati što duže u svojem domu. Važnost kontinuiteta programa naglasila je u ravnateljica Pukec koja je dodala kako su se korisnici i zaposlenici snažno povezali te da je mnogima od njih nezamislivo da se ovi hvalevrijedni programi ne odvijaju svake godine bez prekida. U tom pogledu, istaknula je Pukec,  snažna financijska potpora Županije i Grada Križevaca je premostila vremenski period pauze programa Zaželi te omogućila zadovoljstvo svih korisnika.

IMG 0012

Prigodne riječi uputio je i predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije Željko Pintar koji je istaknuo kako potpisivanje ovih sporazuma znači  da Županija, jedinice lokalne samouprave te ustanove i udruge s područja zdravstveno-socijalne skrbi itekako vode računa o „zlatnoj generaciji“ koja je kroz život svojim radom i  zaslužila da im se pomogne i pruže kvalitetni uvjeti u mirovni.  Podsjetio je kako je Koprivničko-križevačka županija jedina u državi koja sufinancira smještaj u privatnim domovima za svoje korisnike, a usluga se i proširila na korisnike koji su smještaj potražili i van granica županije čime se dodatno izašlo u susret svima koji su u potrebi.

IMG 9996

Nakon prigodnih govora uslijedilo je potpisivanje sporazuma kojem su prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijske pročelnice Melita Ivančić i Ana Mušlek te pomoćnik pročelnice Miroslav Belobrk.

Služba ureda župana

Pročitano 496 puta