27.01.2024.

Diljem županije obilježen 17. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

IMG 0120


Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije danas je organizirala 17. Dan mimoza koji je održan na središnjim trgovima u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i Virju.

Podršku obilježavanju ove važne javnozdravstvene akcije u Koprivnici su pružili župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Maja Blažek, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo KKŽ Draženka Vadla te članice Lige protiv raka KKŽ i  Udruge “Nada” Koprivnica.

Akcija se održala i u Križevcima gdje su uz članice Lige protiv raka KKŽ sudjelovale i članice Kluba žena s bolestima dojke Agata Križevci, a podršku su pružili i župan Darko Koren, pročelnica Ana Mušlek te ravnateljica Doma zdravlja KKŽ Mirjana Hanžeković.

IMG 20240127 WA0044

 

Akciju, koju je u suradnji sa županijskom Ligom protiv raka organizirala đurđevačka Udruga žena s bolestima dojke Narcise, u Đurđevcu su podržali županijske pročelnice Melita Ivančić, Ljubica Belobrk Flamaceta te županijski pročelnik Marijan Štimac, predsjednica Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije Andreja Lukić Suknaić i  predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić te gradonačelnik Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Dan mimoza Durdevac 17

U Virju je akciju provela Mala liga protiv raka koja djeluje u Osnovnoj školi profesora Franje Viktora Šignjara, a uz pročelnicu Melitu Ivančić, sa školarcima i njihovim učiteljicama družio se i načelnik Općine Mirko Perok.

Dan mimoza Virje

Članovi županijske Lige protiv raka građanima su dijelili promotivne letke te prikupljali donacije koje će se utrošiti na daljnje aktivnosti Lige, preventivne programe i kvalitetno liječenje oboljelih. Zainteresirani građani su se u razgovoru sa stručnjacima informirali o prevenciji i važnosti cijepljenja protiv humanog papiloma virusa te liječenju raka vrata maternice, jednog od najčešćih zloćudnih tumora ženskog spolnog sustava. 

IMG 0131

Dan mimoza u Hrvatskoj se obilježava od 2008. godine u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, a važno je spomenuti kako se od tada u zdravstvenim statistikama bilježi pad oboljelih od raka vrata maternice, čemu je u velikom dijelu zaslužna sve veća svijest o važnosti brige za zdravlje, cijepljenje i redoviti pregledi koje ovakve javnozdravstvene akcije i potiču.

IMG 0171

Spomenimo kako je provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice započela krajem 2012. godine pri čemu je naglasak stavljen upravo na edukaciju o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja te motivaciju žena da što više koriste preventivne preglede.

Detaljne informacije o aktivnostima Lige protiv raka KKŽ te o tome na koji način možete pomoći dostupni su na internet stranici Lige koja se nalazi OVDJE.

Izvor fotografija: KKŽ, prigorski.hr, epodravina.hr

Služba ureda župana

Pročitano 630 puta