28.12.2023.

Županija od 1. siječnja sufinancira smještaj starijih i nemoćnih osoba i u domovima izvan županije

Na 15. sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije donijeta je Odluka o sufinanciranju troškova smještaja osobama smještenim u domovima za starije i nemoćne osobe sa sjedištem izvan područja Koprivničko-križevačke županije.

Ovom Odlukom želi se pomoći smještenim osobama i članovima njihovih obitelji u podmirenju troškova zbrinjavanja koji su iz različitih razloga smještaj pronašli ili morali pronaći u drugim dijelovima zemlje do pronalaženja smještaja u domovima za starije i nemoćne osobe na području Koprivničko-križevačke županije.

Novčanu pomoć mogu ostvariti starije i nemoćne osobe koje:

  • imaju prebivalište na području Koprivničko-križevačke županije najmanje 5 godina,
  • su smještene u domovima sa statusom ustanove, obiteljskim domovima te domovima pravnih osoba i obrtnika koji imaju licencu za rad, a sjedište imaju ili usluge pružaju izvan područja Koprivničko-križevačke županije, odnosno na ostalom području Republike Hrvatske,
  • nemaju prosječnu mirovinu višu od cenzusa određenog posebnim aktom.

Novčanu pomoć ne mogu ostvariti korisnici smještaja koji novčanu pomoć ostvaruju od strane nadležnog ministarstva, zavoda za socijalni rad ili po nekoj drugoj osnovi te koji su smješteni u županijske ili domove koji se financiraju iz decentraliziranih sredstava.

Novčana pomoć korisniku će se obustaviti ukoliko u roku godine dana od odobravanja novčane pomoći ne postane korisnik doma sa sjedištem i uslugama na području Koprivničko-križevačke županije.

Zahtjev za sufinanciranje dostavlja se ili osobno predaje Upravnom odjelu za zdravstveno-socijalne djelatnosti svakog mjeseca do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.

Prilikom podnošenja prvog zahtjeva za sufinanciranje, istom je potrebno priložiti sljedeće dokaze:

  • kopiju ugovora s pružateljem usluge smještaja,
  • zadnju kopiju potvrde o uplaćenom iznosu za smještaj,
  • izjavu o suglasnosti korisnika da se novčana pomoć isplaćuje na račun opunomoćene

osobe ili drugih osoba

  • pravovaljani dokaz iz kojeg se može utvrditi identitet osobe na čiji će se račun isplaćivati pomoć ukoliko se pomoć ne isplaćuje samom korisniku
  • dokaz o broju računa za isplatu pomoći,
  • izjavu o suglasnosti/privoli da Upravni odjel za zdravstveno-socijalne djelatnosti prikuplja, koristi i razmjenjuje osobne podatke neophodne za dodjelu i isplatu novčane pomoći.

Kod svakog idućeg zahtjeva za sufinanciranje, zahtjevu se prilaže samo zadnja kopija potvrde o uplaćenom iznosu za smještaj.

Da podsjetimo, Koprivničko-križevačka županija od 1. srpnja 2018. godine sufinancira smještaj starijim osobama u privatnim domovima na području županije. Prvotno je sufinanciranjem smještaja bilo obuhvaćeno 104 korisnika u 5 privatnih domova koji imaju status ustanove u našoj županiji, a u međuvremenu je Odluka o sufinanciranju troškova smještaja u domove za starije i nemoćne osobe proširena i na obiteljske domove, domove pravnih osoba i obrtnika, pa je danas njome obuhvaćeno 322 korisnika iz 32 doma.

U 2024. godini starijim osobama smještenim u privatnim domovima sufinancirat će se smještaj iznosom od 55, 70 ili 85 €, ovisno o visini mirovine.

Osobama treće životne dobi potrebno je pružiti maksimalnu skrb i dostojan život što je i jedna od temeljnih odrednica socijalne politike koju Županija provodi kroz svoje zdravstvene i socijalne programe i projekte.

U Proračunu Koprivničko-križevačke županije za 2024. godinu za sufinanciranje smještaja starijih osoba osigurano je 320.573 eura, dakle 95.000 eura više nego u 2023. godini, kada je za ovu namjenu bilo predviđeno 225.573 eura.

Izvor: UO za zdravstveno-socijalne djelatnosti

docxPrivola_za_razmjenu_podataka.docx

docxSuglasnost_za_isplatu_na_drugi_račun.docx

docxUgovor.docx

docxZahtjev_za_sufinanciranje_smještaja.docx

Služba ureda župana

Pročitano 884 puta