15.12.2023.

Predstavljeni rezultati projekta Trening životnih vještina za prevenciju ovisnosti

IMG 8746


U prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije danas je održana završna konferencija projekta „Trening životnih vještina za prevenciju ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama kod djece i mladih“ koji financira Ministarstvo zdravstva u okviru raspoloživih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću. Nositelj projekta vrijednog 78.306,46 eura je Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, a partner je Klub liječenih alkoholičara „Centar“ Koprivnica.

Cilj projekta je bio osnažiti djecu i mlade, roditelje i djelatnike u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama u svrhu smanjenja rizičnih ponašanja koja mogu voditi prema ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama. Ukupno je sudjelovalo 17 osnovnih škola i to: OŠ Prof. Franje Viktora Šignjara Virje, OŠ „Đuro Ester” Koprivnica, OŠ „Prof. Blaž Mađer” Novigrad Podravski, OŠ Ivan Lacković Croata Kalinovac, OŠ Andrije Palmovića Rasinja, OŠ Molve, OŠ Koprivnički Bregi, OŠ „Fran Koncelak” Drnje, OŠ Sokolovac, OŠ Koprivnički Ivanec, OŠ „Braća Radić” Koprivnica, OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec, OŠ Ljudevita Modeca Križevci, OŠ Đurđevac, OŠ Sidonije Rubido Erdödy Gornja Rijeka, OŠ „Podolice” Koprivnica i OŠ „Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica.

20231215 130622

Na samom početku konferencije, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla pozdravila je okupljene te predstavila rezultate projekta, uz želje da se projekt nastavi i dalje.

Svjesni smo da je sve više ovisnosti prisutno među nama i da ćemo morati još više energije usmjeriti u to da naše najmlađe usmjerimo na prevladavanje životnih izazova koji su pred njima. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu, premašili smo sve ciljeve koje smo postavili, uključilo se više škola, imamo više koordinatora, više učenika i roditelja i to nam je iznimno drago. Hvala vam na entuzijazmu i volji koje ste uložili u radionice, iako je ovo službeni završetak projekta, vjerujem da ćemo ove nadasve korisne aktivnosti nastaviti i dalje, na korist svih uključenih, a posebno učenika“, istaknula je ravnateljica Vadla.

IMG 8685

Voditeljica projekta Maja Blažević zatim je održala prezentaciju o provedenim projektima aktivnostima i odličnim rezultatima te pojasnila kako je educiran 121 izvoditelj kroz četiri edukativne radionice, održane su tri javne tribine na temu prevencije ovisnosti na kojima je bilo prisutno 205 sudionika, održano je 27 edukacija o prevenciji ovisnosti na roditeljskim sastancima na kojima je bilo prisutno 1.035 roditelja, kroz osam radionica u 3. razredima i šest radionica u 7. razredima educiran je 701 učenik 3. razreda i 763 učenika 7. razreda.

IMG 8737

Podršku projektu pruža Koprivničko-križevačka županija, a tom je prilikom zamjenik župana Ratimir Ljubić uputio čestitke na uspjehu projekta te naglasio važnost provođenja kvalitetnih preventivnih aktivnosti za djecu i mlade. Posebno je pohvalio angažman škola te međusektorsku suradnju koja uvijek donosi dobre rezultate, složivši se kako je potrebno nastaviti ovaj hvalevrijedan projekt i proširiti ga na ostale razrede.

IMG 8722

Uime projektnog partnera obratio se predsjednik Kluba liječenih alkoholičara „Centar“ Koprivnica Dražen Srednoselec Bedić koji je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom edukativnom projektu te je zahvalio prvenstveno roditeljima koji su sudjelovali na radionicama na kojima su im članovi pojasnili djelovanje Kluba i ponudili svoju pomoć.

IMG 8726

Uime škola koje sudjeluju u projektu obratila se ravnateljica Osnovne škole Đuro Ester Sanja Prelogović koja je pohvalila inicijativu za ovaj kvalitetan projekt te naglasila kako je izuzetno važno da se od najranije dobi krene s edukacijama. Također je naglasila važnost edukacija prosvjetnih djelatnika i dodala kako su učenici i roditelji sa zadovoljstvom sudjelovali na radionicama te razvijali kompetencije koje će im pomoći u osnaživanju za životne izazove. Apelirala je na sve okupljene da se projekt nastavi jer postoji velik interes i potrebama za daljnjim takvim aktivnostima, s čime su se složili svi okupljeni.

IMG 8782

Dodajmo kako je trening životnih vještina znanstveno utemeljen program usmjeren na univerzalnu prevenciju ovisnosti kojim će se kod djece i mladih osnažiti samopoštovanje, komunikacijske i socijalne vještine, samokontrola, odupiranje vršnjačkom pritisku, vještine donošenja odluka, rješavanja sukoba i suočavanja sa stresom.

Nakon uvodnih govora, školama su podijeljene zahvalnice za sudjelovanje u projektu.

Konferenciji su prisustvovale i županijske pročelnice Melita Ivančić i Ana Mušlek, ravnatelji županijskih zdravstvenih i drugih ustanova, brojni predstavnici škola uključenih u projekt, zaposlenici Zavoda te ostali uzvanici.

Služba ureda župana


Pročitano 605 puta