12.10.2023.

Župan održao prijem za predstavnike dječjih gradskih vijeća Koprivnice i Križevaca te Društva naša djeca Koprivnica

IMG 2704

Povodom Međunarodnog dječjeg tjedna, župan Darko Koren danas je u prostorijama Županijske uprave održao prijem za predstavnike dječjih gradskih vijeća Koprivnice i Križevaca te Društva naša djeca Koprivnica.

Prijemu su prisustvovali voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Križevci Melita Horvat, uz dječju gradonačelnicu Mariu Kranjec i njezinog zamjenika Josipa Kirina, predsjednica Društva naša djeca Koprivnica Jadranka Lakuš, njezina zamjenica Marija Čimek i djeca - zamjenici dječjeg gradonačelnika Luka Jantolek i Maks Indir, Petar Ferčec, Benjamin Tot, Šime Stanković i Klara Horvat, kao i članovi Lukarske družine Kopriva pec, pec Fran Vedriš i Gabriela Kolman.

20231012 092100

Župan je izrazio zadovoljstvo današnjim susretom te je pohvalio djecu i njihove voditelje na velikom entuzijazmu i angažmanu u brojnim aktivnostima. Također je istaknuo kako je Županija ponosna na status „Županija – prijatelj djece“, kao treća takva županija u Hrvatskoj, što je još jedan dokaz koliko smo posvećeno stvaranju optimalnih uvjet za rast i razvoj djece i mladih.

quote desni 3U izradi je nova Strategija „Koprivničko-križevačka županija – prijatelj djece“ za razdoblje 2024.-2026. godine koja prikazuje projekte i aktivnosti kojima nastojimo svakom djetetu osigurati jednake mogućnosti za razvoj, pritom stavljajući na raspolaganje sve svoje ustanove i resurse. Naša je uloga da svoj djeci osiguramo jednak pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, prometnoj sigurnosti i drugim aktivnostima, a prioritet nam je ulaganje u obrazovanje, što se vidim po brojim realiziranim projektima. Uz Centar kompetentnosti i školske dvorane u općinama, provodimo mnoge druge manje projekte, podržavamo udruge koje brinu o djeci, surađujemo s institucijama i slično. I nadalje ćemo ustrajati na tome da djeci omogućimo još kvalitetnije životne uvjete. Iskrene zahvale svima vama koji vrijedno radite s djecom i potičete ih na sudjelovanje u zajednici, a djeci čestitam na angažmanu i promišljanju o svijetu u kojem žive“, istaknuo je župan te dodao kako su djeca na prošlogodišnjem prijemu spomenula prijedloge obnove igrališta za srednjoškolce, što je Županija i realizirala. Naime, otvoren je novi vanjski košarkaški teren Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima te je u pripremi obnova vanjskog sportskog igrališta Srednje škole Koprivnica.

IMG 2604

Zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i predsjednik Koordinacijskog odbora „KKŽ – prijatelj djece“ također je izrazio ponos i zadovoljstvo dobivanjem tog prestižnog statusa, koji je ostvaren uz podršku društava naša djeca, koja su iznimno aktivna. Naglasio je kako će to biti poticaj i drugim gradovima i općinama da se uključe u stjecanje statusa, a okupljenima na prijemu poželio je mnogo radosti i veselja u daljnjem radu, dodavši kako će im Županija biti podrška.

IMG 2643

Voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Križevci Melita Horvat uputila je zahvale na prijemu te kazala kako provode mnoge aktivnosti participacije djece u društvenoj zajednici, na koju svojim prijedlozima nastoje utjecati. Sudjeluju i EU projektu na temu aktivnog sudjelovanja djece, a najvažnije od svega je njihov velik interes i želja za radom.

IMG 2609

Predsjednica Društva naša djeca Koprivnica Jadranka Lakuš također se osvrnula na aktivnost koprivničkog Dječjeg gradskog vijeća, kao i Društva, dodavši kako prednjače u mnogim stvarima. Tako su među prvima u Hrvatskoj dobili vlastiti proračun za Vijeće, kao i dječje mentore. Što se tiče Dječjeg tjedna, preko tisuću djece s oduševljenjem je sudjelovalo u brojnim aktivnostima koje su imale za cilj promociju starih vještina, a bile su obuhvaćene i općine Gola, Peteranec i Novigrad Podravski. Predsjednica Lakuš istaknula je i Lutkarsku družinu Kopriva pec, pec, koja djeluje u sklopu Društva, a sudjeluju na mnogim natjecanjima te samo izrađuju svoje lutke i scenografiju te pišu predstave.

IMG 2622

Članovi dječjih vijeća izrazili su zadovoljstvo što mogu dati svoj doprinos djelovanju lokalne zajednice, dati svoje prijedloge za unaprjeđenje kvalitete života djece i mladih te osmišljavati razna događanja i akcije. Pozvali su svoje vršnjake da se još više uključe kako bi svi zajedno stvorili još poticajnije okruženje za djecu i mlade.

IMG 2657

Međunarodni dječji tjedan ove je godine bio posvećen VJEŠTINI, a društva naša djeca Koprivnica, Križevci i Virje organizirali su brojne aktivnosti za djecu, koje je Županija i financijski podržala. Ciljevi Međunarodnog dječjeg tjedna su usmjeriti pozornost javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti, pokrenuti nove akcije za razvoj i odgoj djece te poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom te aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice. Spomenimo i kako su u tijeku prijave za Naj-akcije gradova i općina uključenih u Akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“ .

IMG 2648

Nakon prijema, predstavnici dječjih gradskih vijeća i Društva naša djeca Koprivnica posjetili su županijski Centar kompetentnosti u Obrtničkoj školi Koprivnica, gdje im je ravnatelj Zlatko Martić prezentirao projekt koji stvara novu paradigmu strukovnog obrazovanja.

Dodajmo kako su prijemu prisustvovale i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, ujedno i voditeljica projekta „KKŽ– prijatelj djece“ te suradnice Marinela Ćurčić i Nataša Krobot Hrastić.

Služba ureda župana


Pročitano 2040 puta