28.09.2023.

Predstavljen projekt "Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Đurđevac"

Dom Đurđevac 10


U prostorijama đurđevačke Gradske knjižnice danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Đurđevac. Konferenciji su prisustvovali i župan Darko Koren sa zamjenikom Ratimirom Ljubićem te županijske pročelnice Melita Ivančić i Ana Mušlek.

Riječ je o projektu vrijednom 6,8 milijuna eura  koji je Grad Đurđevac prijavio u partnerstvu s Koprivničko-križevačkom županijom, a podršku su dale i okolne općine - Novo Virje, Podravske Sesvete, Virje, Gola, Molve, Ferdinandovac, Kalinovac i Novigrad Podravski čiji su predstavnici prisustvovali na današnjoj konferenciji.

Dom Đurđevac 1

 Kako je rečeno u uvodu,  projektom će se izgraditi i opremiti dom za starije za smještaj 122 osobe, a uz uslugu smještaja pružat će se i izvaninstitucionalne usluge poput dnevnog boravka, pomoći u kući, organizirane prehrane,  a korisnicima će na raspolaganju biti i liječnička skrb te savjetovanje i psihosocijalna podrška.

Župan Koren je izrazio zadovoljstvo što Županija kao partner sudjeluje u ovom projektu od velike važnosti ne samo za Đurđevac i okolicu, već i cijelu županiju. Svjesni smo činjenice da stanovništvo u Hrvatskoj sve više stari te da su potrebe za dugotrajnom skrbi u porastu, istaknuo je župan te dodao  kako je starijim osobama potrebno pružiti maksimalnu skrb i dostojan život što je i jedna od temeljnih socijalnih politika koje Županija provodi kroz svoje zdravstvene i socijalne programe i projekte.

Dom Đurđevac 6

„Hvala svima koji su sudjelovali u prijavi projekta, drago mi je da smo složni po ovom pitanju koje treba biti lišeno bilo kakvih političkih konotacija. Zajedno djelujemo u korist naših starijih sugrađana u potrebi, a ovakvim modelom možemo ostvariti mnogo. Nadamo se da će država nastaviti s raspisivanjem još ovakvih natječaja, pokazalo se da je interes jako velik te da u suradnji možemo napraviti velike pomake kako bi se zbrinuo što veći broj osoba u potrebi. Županija će sigurno dati svoj doprinos, a dokaz tome je što uz sufinanciranje našeg županijskog doma sufinanciramo i smještaj u privatnim domovima kao jedina županija koja na taj način izlazi u susret osobama starije životne dobi“ naglasio je župan te zaželio uspješnu provedbu projekta.    

Dom Đurđevac 5

Gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči zahvalio je Koprivničko-križevačkoj županiji na partnerskom odnosu te općinama đurđevačke Podravine na podršci koju su iskazale kroz pisma namjere istaknuvši kako će se po završetku to projekta krenuti i u nastavak izgradnje. „ Krenut ćemo i s projektiranjem drugog krila zgrade kako bi došli do cilja, a to je osigurati svima smještaj bez listi čekanja. Uz taj projekt završit ćemo i Centar za osobe s invaliditetom, nastavljamo raditi na projektima u sektoru socijalne djelatnosti. Hvala još jednom svima, Županiji i općinama, ugovor ćemo s resornim ministarstvom potpisati već u ponedjeljak“, kazao je Janči.

Prigodnim riječima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca koji je suradnju opisao kroz sintagmu „složna braća kuću grade“.

Dom Đurđevac 7

„Ovo pokazuje da možemo vrlo kvalitetno surađivati te da Grad unatoč svojim kapacitetima za projekte treba imati partnere koji su od velike pomoći. Drago nam je da su nas Županija i općine podržale te da ćemo osigurati dobar standard za naše umirovljenike. Aktivno smo tražili rješenje za problem smještaja, a nakon što realiziramo ovaj i ostale projekte koje planiramo, vjerujem da će županija biti u vrhu po pitanju smještajnih kapaciteta. Zajednica je jaka onoliko koliko se brinemo o najslabijim karikama, pokazali smo svi zajedno da nam je to prioritet i na tome svima čestitam“, poručio je Lacković.

Dom Đurđevac 8

Uime prisutnih predstavnika općina obratio se načelnik Općine Ferdinandovac  Vjekoslav Maletić koji je čestitao Gradu i Županiji te kazao kako će općine dati svoj obol u projektu jer svima je u interesu da se starija populacija ima na koga osloniti. „Vjerujemo da će ovaj Dom zaživjeti u najboljem svjetlu te da će se projekt realizirati što prije jer svi znamo kakve su potrebe. Općine su tu da daju svoj doprinos i siguran sam da će sve odlično funkcionirati“, zaključio je na kraju konferencije načelnik Maletić.

  

Služba ureda župana  

 

 

   

Pročitano 782 puta