22.09.2023.

Javnom akcijom Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova upozorilo na problem nasilja nad ženama

Akcija 3


U Križevcima je danas održana 14. sjednica - Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije koja je bila tematskog karaktera s obzirom da je održana u obliku javne akcije kojom se na Trgu Josipa Jurja Strossmayera obilježio Nacionalni dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Akcija 5

Tradicionalna javna akcija održana je u suradnji s partnerima -  Udrugom Hera, Policijskom postajom   Križevci i Centrom za socijalnu skrb Križevci, a uz Vericu Rupčić, predsjednicu Povjerenstva za ravnopravnost spolova podršku akciji su dali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, zamjenik križevačkog gradonačelnika Danijel Šaško i pročelnik Sandro Novosel, predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jažić, članice i članovi Županijske skupštine i Povjerenstva te suradnice organizatora i partnera.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama  obilježava se u spomen na 22. rujan 1999. kada su na Općinskom sudu u Zagrebu ubijene tri žene – supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja.

Osnovni cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost.

Tijekom javne akcije građan s dobili  informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku te su se dijeliti letci i edukativni materijali.

Javna akcija održala se u sklopu programa „NISI SAMA“ kojeg provodi Udruga “HERA“ Križevci u partnerstvu sa Koprivničko-križevačkom županijom. Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Služba ureda župana

Pročitano 294 puta