22.06.2023.

Održana konferencija „Prema sigurnijem internetu: kako zaustaviti cyberbullying“

0


U organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak u Kući Europe u Zagrebu je održana  Konferencija „Prema sigurnijem internetu: kako zaustaviti cyberbullying“, na kojoj je sudjelovala predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić. Pozdravne riječi i uvod u temu je dala organizatorica, a zatim je o problematici kibernetičkog nasilja govorila Jackie Fox, inicijatorica "Coco zakona" kojim je u Irskoj kriminalizirano nasilje na internetu. Uslijedio je potresni video u kojemu je prikazana priča o njezinoj kćeri, koja si je u 17. godini oduzela život uslijed trogodišnjeg internetskog zlostavljanja od strane školskih kolegica.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić je pozdravio skup te naglasio kako je nužna edukacija svih, a posebice mladih o korištenju društvenih mreža.

20230620 141527

Potom je održana panel rasprava u kojoj su sudjelovali: Davorka Martinjak, savjetnica ministra u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, koja je prezentirala podatke o internetskom nasilju te naglasila kako je ta vrsta nasilja česti motiv samoubojstava djece i mladih. Vanja Slijepčević Saftić, dječja neurologinja, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba iz perspektive te ustanove je govorila o sveprisutnijoj problematici uz naglasak na sveprisutnije samoozljeđivanje djece uslijed internetskog nasilja pa su potrebne i autentične priče. Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije je istaknuo kako u tome kasnimo 20 godina te kako nisu regulirani uvjeti u sferi internetskog nasilja i posljedica. Novi Zakon o elektroničkim medijima nameće mnoge obveze pa Agencija za elektroničke medije puno radi na edukaciji. Također smatra da treba potaknuti razgovor o toj temi, odnosno problematici i to u svim segmentima društva, a posebice među mladima. U raspravi su sudjelovali srednjoškolci iz raznih krajeva Hrvatske, njihovi profesori i ravnatelji škola. Zajednički zaključak je kako se svi trebamo potruditi i uključiti u pravovremeno otkrivanje problema, potaknuti razgovore o izloženosti internetskom nasilju na svim nivoima, a posebice u osnovnim i srednjim školama. U svakoj prilici ukazivati mladim ljudima na sve opasnosti koje Internet i društvene mreže donose te ih pozivati da ukazuju, odnosno prijavljuju internetsko nasilje te pravovremeno potraže pomoć. Ključnu ulogu imaju roditelji te nastavnici i profesori i stručno osoblje u školama, pedagozi i psiholozi. Potrebno je i bolje urediti zakonsku regulativu jer se tehnologija sve brže razvija, a time i problemi rastu te je evidentna potreba da se i zakoni mijenjaju, odnosno nadograđuju kako bi se zaštitile najranjivije skupine, a to su mladi i žene.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić


Pročitano 635 puta