12.05.2023.

Panel rasprava „Rekreiraj posao i život“

20230511 110816


U Đurđevcu je održana panel rasprava „Rekreiraj posao i život“ u okviru projekta WORKLIFE4YOU kojega provode Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u partnerstvu s Hrvatskom zajednicom županija i tvrtkom Spona code. Organizator je bilo županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, a moderatorica je bila predsjednica Povjerenstva i vanjska članica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora Verica Rupčić.

Pozdravne riječi je uputio zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je pohvalio rad županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i istaknuo zadovoljstvo interesom, koji je iskazan u velikom broju prisutnih žena. Naglasio je kako žene brinu o obitelji i moraju uskladiti svoj poslovni život te im je sigurno teže nego muškarcima. Njegova poruka je kako treba poticati žene da se bave poduzetništvom i da budu na vodećim položajima u našem društvu, a ovo je prilika da se tome aktivno doprinese.

LU 03410

Verica Rupčić je istaknula kako je cilj ove panel rasprave okupljanje žena na rukovodećim pozicijama, u javnom i privatnom sektoru, ali i ostalih zainteresiranih žena koje će se između ostalog dotaknuti tema ženskog poduzetništva, osnaživanja uloga žena i stvaranje povoljne poduzetničke klime, poticaja start-up poduzeća, ali i svojih životnih iskustava. U sklopu panel rasprave predstavljene su smjernice proizašle iz istraživanja u sklopu projekta Rekreiraj posao i život, o problematici ravnoteže privatnog i poslovnog života među zaposlenim majkama i trudnicama, ali i ženama općenito. Prezentirala je istraživanje o utjecaju obiteljskog života na karijeru, koje je ispitalo je stavove i iskustva poslodavaca i zaposlenika u Hrvatskoj. U panel raspravi se moglo čuti iskustva žena iz privatnog i javnog sektora koje se nalaze na različitim pozicijama. Razmotrena su pitanja poput: kako gledaju na ravnotežu između poslovnog i privatnog života svojih zaposlenika, ali i u svom okruženju? Kako aktivno provode politiku fleksibilnog radnog vremena? Koje su razlike u percepciji i praksi između muških i ženskih poslodavaca? Ova tema nije samo važna za zaposlenike i poslodavce, već i za društvo u cjelini, jer ravnoteža između poslovnog i privatnog života može imati značajan utjecaj na kvalitetu života, produktivnost i ukupnu dobrobit ljudi, naglasila je Verica Rupčić.

Panelistice su bile Kristina Škoda Vajdić, upravna referentica u Srednjoj školi Koprivnica, županijska vijećnica, članica Povjerenstva i predsjednica Županijske organizacije HSS-a Koprivničko-križevačke županije, Željka Kolar, ravnateljica Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, Kristina Vrhovec, vlasnica obrta za savjetovanje Kritom Consulting i Željka Lukanec, vlasnica obrta “Poklon Dobra ideja”.

Panelu su pored mnogobrojnih poduzetnica, obrtnica i zainteresiranih žena te članica i člana Povjerenstva prisustvovale: pročelnica Upravnog odjela za poslove županijske skupštine i pravne poslove Ljubica Belobrk Flamaceta, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla te ravnateljica Doma za starije i nemoćne Željka Koluder Vlahinja, ravnateljica Doma zdravlja Mirjana Hanžeković, tajnica Županijske komore HGK Koprivnica i tajnica Kluba poslovnih žena Alfa Renata Lohajner, tajnica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Marinela Bašić i tajnica đurđevačkog Udruženja obrtnika i direktorica Komunalnog poduzeća Virje Željka Hasan, koje su dale svoj značajan doprinos u vrlo konstruktivnoj raspravi.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić


Pročitano 948 puta