17.03.2023.

Županija i Grad Đurđevac potpisali Sporazum o partnerstvu na projektu Centra za starije osobe Đurđevac

IMG 2742


U prostorijama Županijske uprave u četvrtak, 16. ožujka održan je sastanak na temu projekta izgradnje i opremanja budućeg Centra za starije osobe Đurđevac kojem su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, gradonačelnik Hrvoje Janči i županijske pročelnice Melita Ivančić i Maja Blažek. Županija i Grad Đurđevac su potpisali i Sporazum o partnerstvu kojim su definirane okolnosti vezane za prijavu i provedbu projekta kojim bi se uspostavio centar za starije osobe kojim će se povećati dostupnost socijalnih usluga za osobe starije životne dobi.

Prijavu projekta na kojem će Županija biti partner, izvršit će Grad Đurđevac u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava kojeg je objavilo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike,  a koji se provodi u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za razdoblje 2021.-2026. Uz Grad kao prijavitelja i Županiju kao partnera, projektu se priključilo i osam općina s područja đurđevačke Podravine kako bi se osigurali dodatni kapaciteti za smještaj starijih osoba. Uz uslugu smještaja (predviđena su 122 ležaja), budući objekt koji će se nalaziti u blizini Županijskog doma zdravlja pružat će i izvaninstitucionalne usluge poput poludnevnog boravka i usluge cjelodnevnog boravka, psihosocijalnog savjetovanja i psihosocijalne podrške te pružanja usluge pomoći u kući.

IMG 2745

Koprivničko-križevačka županija je u više navrata istaknuta kao primjer kvalitetnog i uspješnog provođenja kvalitetnih socijalnih politika, a valja podsjetiti kako je Županija uz redovno financiranje Županijskog Doma za starije osobe, u suradnji sa Županijskim Savjetom za umirovljenike među prvima u Hrvatskoj pokrenula program sufinanciranja smještaja u privatne domove za starije i nemoćne osobe prije pet godina te svake godine povećava sredstva kako bi se najugroženijim skupinama umirovljenika pomoglo u ostvarivanju adekvatnih životnih uvjeta. Trenutno se sufinancira smještaj za oko 330 korisnika što je oko 40 posto  ukupnih smještajnih kapaciteta u privatnim domovima.

Dodajmo na kraju kako je Županija po pitanju izvaninstitucionalne skrbi i ove godine  s partnerima (uključenim predstavnicima  JLS-a, ustanovama i udrugama) potpisala sporazume u vrijednosti 290 tisuća eura kojima se osiguralo provođenje programa pomoći u kući i dnevnog boravka za starije osobe za 260 korisnika s područja županije. Inače, program pomoći u kući kontinuirano se provodi već 17. godinu, a od 2006. godine Županija je za tu namjenu osigurala  2.2 milijuna eura.

Služba ureda župana

Pročitano 919 puta