08.03.2023.

U Đurđevcu održana tribina "I na Dan žena zajedno protiv nasilja u obitelji"

DSC 0046


Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u okviru svojih kontinuiranih aktivnosti usmjerenih na prevenciju i rješavanje problema vezanih uz nasilje organiziralo je tribinu „I na Dan žena zajedno protiv nasilja u obitelji“, kojom je na poseban način obilježilo Međunarodni dan žena. Tribini su prisustvovali: zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijske pročelnice Ljubica Belobrk Flamaceta, Melita Ivančić i Ana Mušlek, načelnik Policijske postaje Đurđevac Marijan Slaviček, voditelj Stalne službe Općinskog suda u Đurđevcu Dario Kuzmić, iz đurđevačkog Centra za socijalnu skrb Goran Gregorić te iz OŠ Đurđevac prof. Irena Kožar.

Također je bio veliki odaziv predstavnica udruga žena te umirovljenika, a posebice gerentodomaćica s područja Đurđevca i okolnih općina, kao i zainteresiranih za ovu temu. Prisutnima se obratio zamjenik župana Ratimir Ljubić te je pohvalio inicijativu i zahvalio organizatorima uz naglasak kako je u velikom odazivu vidljiv interes za teme vezane uz problematiku nasilja te je potrebno održavati ovakve skupove.  

DSC 0049

Predsjednica Verica Rupčić je uvodno podsjetila na povijesni razvoj borbe za ženska prava. U tim okvirima je navela i mnogobrojne aktivnosti Povjerenstva. Također je naglasila kako se žene i danas susreću s mnogobrojnim problemima i barijerama. „Puno češće od muškaraca rade s ugovorom na određeno vrijeme. Upitno im je pravo odluke o majčinstvu, odnosno o pobačaju, kao i pravo izbora zajednice u kojoj će živjeti. Živimo u okvirima stereotipa gdje se podrazumijeva da žene obavljaju kućanske poslove te skrbe o djeci i starijima. Nužno je osvijestiti društvo o potrebi podjele tih poslova i obveza unutar obitelji. U poslovnom svijetu rukovodeće pozicije su uglavnom namijenjene muškarcima. Žene jesu na odgovornim funkcijama, ali rijetko na rukovodećim, iako ih svojim znanjem, kompetencijama i rezultatima zaslužuju. I u političkom smislu su žene marginalizirane, često uz muško tumačenje kako nisu zainteresirane, što nije točno. Žene u politici zaslužuju mjesta sukladno svojim interesima i rezultatima rada i to uz uvažavanje i poštovanje, ali bez omalovažavanja, kojemu su često izložene.“

Nadalje je naglasila kako je problematika svakovrsnog, a posebice nasilja prema ženama, okosnica rada Povjerenstva u obliku tribina i kampanja, ali i pomoći u okviru ovlasti u konkretnim slučajevima. Tema je vrlo osjetljiva te iziskuje posebnu pažnju, uz naglasak da su brojke zastrašujuće sa zabrinjavajućim epilozima, koji često imaju smrtni ishod.

DSC 0050

Stoga je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova odlučilo organizirati ovu tribinu, kojom se želi ukazati na konkretne probleme, ali i na pravodobno i kvalitetno rješavanje, uz naglasak na informacije o osobama unutar institucija, kojima se žrtve mogu obratiti i ostvariti očekivanu pomoć. Posebni naglasak je na nužnom poboljšanju međuresorne suradnje jer sadašnja situacija rezultira mnogim problemima i bitno smanjenom povjerenju žrtava nasilja u institucije nakon što se odluče prijaviti nasilje.

O različitim aspektima nasilja, prije svega o prevenciji govorila je Maja Gregurović, policijska službenica za planiranje i nadzor te za prevenciju u Uredu načelnika. Sudionice su se aktivno uključile svojim iskustvima, saznanjima i pitanjima, što je doprinijelo kvalitetnom tijeku tribine. Govorila je i podijelila savjete i Marina Švagelj Jažić, predsjednica Udruge Hera te odgovorila na neka pitanja kroz svoja, ali i iskustva udruge, koja se aktivno bavi problematikom nasilja u raznim aspektima. Tijekom tribine upućeni su opetovano pozivi za prijavljivanje nasilja svima koji su izloženi nasilju, uz posebni naglasak na potrebu prijavljivanja svih koji na bilo koji način svjedoče nasilju jer je to jamstvo da se pravovremeno pruži pomoć, ali i da se sačuvaju ljudski životi, najčešće žena i djece.

Na kraju je predsjednica Rupčić poručila: „Neka ovaj dan ne bude samo jedan u godini ispunjen euforijom od koje najveću korist imaju cvjećarnice, razne prodavaonice i uslužne djelatnosti. Prigodne praznične parole su jedno, a stvarnost je sve ono što sam nabrojila, što čini naš svakodnevni život. Zato vas pozivam da zajednički doprinesemo da ravnopravnost žene i muškarca ne ostane samo na papiru, već da bude prisutna na pravi način u stvarnom, svakodnevnom životu. Želim svima da  svakodnevno ostvarimo veća prava, sve ono čemu težimo i za što se borimo, ono što zaslužujemo jer tako ćemo svi zajedno stvoriti ljepši život te bolje i kvalitetnije društvo. I ono što je ključna poruka ove tribine: nitko ne smije trpjeti nasilje, za nasilje ne postoji opravdanje. Uz čestitku za kraj: neka nam budu svi dani sretni kao i Dan žena!“

Tekst: Verica Rupčić

Fotografija: Dragutin Županić

Služba ureda župana

Pročitano 890 puta