28.02.2023.

Županija istaknuta kao primjer uspješnog provođenja kvalitetnih socijalnih politika

WhatsApp Slika 2023 02 27 u 11.22.46 1


Koprivničko-križevačka županija u svojem djelovanju i nadležnostima provodi kvalitetne socijalne politike i može poslužiti kao izvrstan primjer dobre prakse i za ostale dionike sustava, istaknuto je u emisiji HRT-a Treća dob u kojoj su na temu dugogodišnjeg uspješnog provođenja programa pomoći u kući i sufinanciranja smještaja u domove za starije osobe gostovali predsjednik Savjeta umirovljenika i osoba starije životne dobi KKŽ Željko Pintar i državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš.

Kako je istaknuo predsjednik Savjeta Pintar, Županija je u suradnji sa Savjetom među prvima u Hrvatskoj pokrenula program sufinanciranja smještaja u privatne domove za starije i nemoćne osobe prije pet godina te svake godine povećava sredstva kako bi se najugroženijim skupinama umirovljenika pomoglo u ostvarivanju adekvatnih životnih uvjeta. Trenutno se sufinancira za oko 330 korisnika što je oko 40 posto  ukupnih smještajnih kapaciteta u privatnim domovima, a to su uistinu respektabilne brojke, naglašeno je u emisiji.

Što se izvaninstitucionalne skrbi tiče, Županija je i ove godine  s partnerima (uključenim predstavnicima  JLS-a, ustanovama i udrugama) potpisala sporazume u vrijednosti 290 tisuća eura kojima se osiguralo provođenje programa pomoći u kući i dnevnog boravka za starije osobe za 260 korisnika s područja županije. Inače, program pomoći u kući kontinuirano se provodi već 17. godinu, a od 2006. godine Županija je za tu namjenu osigurala  2.2 milijuna eura.

WhatsApp Slika 2023 02 27 u 11.22.46

Kako bi se pružila dodatna kvaliteta i sigurnost starijem stanovništvu Županija je, uz redovnu djelatnost u sektoru zdravstva i socijale, ušla i u projekt izgradnje Centra za starije osobe Đurđevac  (kapaciteta 122 ležaja) u partnerstvu s Gradom Đurđevcom i osam općina đurđevačke Podravine, a radi se i na projektu Regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli za što su osigurana sredstva za projektnu tehničku dokumentaciju u sklopu Razvojnog sporazuma Sjever.

Županija nije zaboravila niti na pomoć udrugama te je tako proračunskim sredstvima za brojne projekte udruga iz područja zdravstva i socijalne skrbi osigurala preko 86 tisuća eura, a financijski pomaže i program rane intervencije za djecu s razvojnim poteškoćama.

Sve ovo pokazuje socijalnu osviještenost Županije koja svojim sugrađanima nastoji osigurati najbolje uvjete za život, zaključili su sugovornici na kraju emisije.

Služba ureda župana

 

Pročitano 984 puta