17.12.2022.

Obilježena 30. obljetnica ustroja 15. protuoklopne topničko-raketne brigade Križevci

petnesta potrbr


Svečanost obilježavanja 30. obljetnice 15. protuoklopne topničko-raketne brigade Križevci započela je danas polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim križevačkim braniteljima kod spomenika križevačkim braniteljima u Ulici Franje Tuđmana. Vijence su položili izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske brigadir Tomislav Pavičić, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i zamjenik župana Ratimir Ljubić, državni tajnici u Ministarstvu obrane general Zdravko Jakop i Branko Hrg, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, predsjednik Gradskog vijeća Igor Frbežar te uime 15. protuoklopne topničko-raketne brigade Križevci Željko Topolovec i Darko Kereša. Molitvu je predvodio križevački županik Stjepan Soviček.

DSC 5318

Programu koji je nastavljen u Razvojnom centru i tehnološkom parku pridružio se i izaslanik Ministra branitelja general Josip Lucić, a brigadir Željko Topolovec kazao je kako je na današnji dan, 17. prosinca 1992. godine, napisana zapovijed GSHV o ustroju 15. POtrbr.

quote desni 3„U travnju 1992. godine kao načelnik topništva, zapovjednik 15. mpoad Križevci i načelnik stožera OG – Posavina, u kontaktima s načelnikom topništva GSHV Stjepanom Begićem dogovaram ustroj većih topničkih postrojbi za POB i potporu.
Rat nije završio i HV je imao potrebu za takvim postrojbama koje bi bile nositeljice topničke borbe, ali i središta za stručno – specijalističku obuku vojnika, časnika i dočasnika. Kako sam dobro poznavao vojnu infrastrukturu u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, predlažem da u Križevcima osnujemo protuoklopnu brigadu, a u Bjelovaru topničku raketnu brigadu potpore“, pojasnio je brigadir Topolovec.

DSC 5439

Zamjenik Ljubić uputio je čestitke uime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i župana Darka Korena te dodao:

quote desni 3Ove su obljetnice  važne da zahvalimo svima koji su sudjelovali u stvaranju Republike Hrvatske i da se naši najmlađi naraštaju podsjete i da cijene stvaranje Hrvatske kroz Domovinski rat. Satom povijesti u osnovnim i srednjim školama promičemo vrijednosti Domovinskog rata i Županija već godinama podržava taj projekt. Obveza nam je stvarati još bolje i pravednije društvo.”

Brigadir Kereša prezentacijom se osvrnuo na akcije Bljesak, Oluju i period do kraja Domovinskog rata, a gradonačelnik Rajn istaknuo je kako je 15. POtrbr ponos Križevaca. Državni tajnik Zdravko Jakop zahvalio je Križevčanima 15. POtrbr na doprinosu Domovinskom ratu, dok je general Lucić uputio čestitke i uime ministra Tome Medveda.

DSC 5285

Kao pristožerna postrojba HV-a, 15. protuoklopna topničko – raketna brigada Križevci bila je nositelj protuoklopne borbe i središte za stručno specijalističku obuku novaka, dočasnika i časnika. Prvo uspješno borbeno djelovanje imala je kod Petrinje u sastavu snaga obrane Zagreba. Posebno se istaknula sudjelujući 1995. u VRO “ BLJESAK“ i ” OLUJA” i u pripremi operacije “FENIX” u istočnoj Slavoniji.

Služba ureda župana

Izvor: Prigorski.hr i Grad Križevci


Pročitano 1171 puta