16.11.2022.

Predsjednica županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova na konferenciji o kibernetičkom nasilju i sigurnosti

20221115 133615


U Zagrebu je u organizaciji pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnje Ljubičić održana Regionalna konferencija o kibernetičkom nasilju i kibernetičkoj sigurnosti s posebnim naglaskom na mlade i žene, na kojoj je sudejlovala predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić. Uz emitiranje promotivnog spota NATO-a nastalog u sklopu kampanje WeAreNATO za Hrvatsku, skupu se putem video veze obratila Irene Fellin, posebna predstavnica glavnog tajnika za žene, mir i sigurnost NATO-a.

O problematici vezanoj uz temu uvodno je govorila Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, koja je istaknula kako je Hrvatska jedna od rijetkih članica EU koja je prepoznala kibernetičko nasilje te je tzv. osvetnička pornografija ugrađena u izmjene Kaznenog zakona 2021. godine. Njezina se institucija u posljednjih 10 godina često bavila slučajevima gdje se u partnerskim ili intimnim vezama koriste intimna prepiska, fotografije i video, koji kruže društvenim mrežama, u mjestu stanovanja ili radnom okruženju žrtve. Najčešće se radi o ženama, mladim djevojkama, nekad i maloljetnicama. Naglasila je kako se  ovakvim kampanjama upozorava javnost da će počinitelji biti kažnjeni, što je jasna poruka da društvo više neće tolerirati takve oblike internetskog nasilja. U uvodnom dijelu su govorile: Davorka Martinjak, savjetnica u Ministarstvu unutarnjih poslova, Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Zdenka Čukelj, načelnica Sektora za rani, predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

20221115 122529

U nastavku su održana  dva tematska panela. U prvom su prezentirali iskustva nacionalnih tijela za ravnopravnost spolova u području kibernetičkog nasilja: Nebojša Paunović, savjetnik u Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Brankica Janković, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije, Biljana Pejović, predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore i Joško Mandić, predstavnik Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine.

Na drugom panelu su o pojavnostima i karakteristikama kibernetičkog nasilja prema mladima i ženama te strategijama njegova suzbijanja govorile stručnjakinje, koje se time bave u svom svakodnevnom radu: doc. dr. sc. Lana Ciboci Perša, nacionalna koordinatorica istraživačkog projekt EU Kids Online, Valerija Golubić, predstavnica Službe za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta MUP-a, Marina Dimić Vugec, predstavnica CARNET-a, Odjela za Nacionalni CERT i Sanja Cesar, predstavnica organizacije civilnog društva CESI – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Kibernetičko nasilje nad ženama i mladima, posebice djevojčicama, postalo je velik problem s ozbiljnim implikacijama na društva i gospodarstva diljem svijeta. Ovoj vrsti nasilja posebno su izložene žene, ali i mladi, koji  prolaze različite razvojne faze, od puberteta do ulaska u visoko obrazovanje i u svijet rada. Evidentno je kako su trendovi zabilježenog kriminaliteta u porastu, što znači da policija dobro radi, ali su i rezultat preventivnih programa zbog kojih se žene i djeca češće odlučuju za prijave.

Tehnologija donosi i pozitivne strane, zato treba dobro informirati mlade i djecu, ali i roditelje, nastavnike i profesore o tome što je nasilje putem interneta, među vršnjacima i nad ženama i muškarcima. Pored sustavne edukacije i odgovornog pristupa, potrebno je pružiti pomoć i podršku svakom djetetu, mladoj osobi, ženi i žrtvama.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić


                                                                                                                   

Pročitano 1982 puta