03.10.2022.

Druženje sudionica Festivala žena iz ruralnih područja

DSC 0175


Nakon uspješno održanog Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije, a u okviru kontinuiranih aktivnosti vezanih uz ovaj projekt, održano je druženje sudionica i organizatora na imanju OPG-a Dukši  u Novigradu Podravskom. Tom prilikom je predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić zahvalila ženama na sudjelovanju i osobnom angažmanu, ali i njihovoj pratnji na podršci.

Kroz 11 godina Festival je kao jedinstveni projekt postigao prepoznatljivost ne samo u Hrvatskoj, nego i šire jer je i ove godine imao međunarodni karakter. Važnost Festivala je u okviru promicanja ravnopravnosti spolova i ljudskih prava te jačanja položaja žena. Naglasila je posebni cilj, a to je promocija žena kroz njihovu prezentaciju svestranosti i kreativnosti te svega što im je važno i što čini njihov život kvalitetnim i sadržajnim, a samim tim i život njihovih obitelji pa i društvene zajednice u kojoj žive jer su mnoge nositeljice društvenog i kulturnog života u svojim sredinama. Festival je postigao novu dimenziju jer nema natjecateljski karakter, što su sudionice s oduševljenjem prihvatile, kao i vrednovanje njihovih posebnosti istaknutih kroz životne priče.

 Posebno je zahvalila općinskom načelniku Zdravku Brljeku, kao domaćinu na izvrsnoj suradnji i potpori u svakom smislu. Načelnik je izrazio zadovoljstvo što je Festival održan u Novigradu i zahvalio svim sudionicama i organizatorima na velikom trudu i uspješnoj provedbi.

 Nazočne je u ime župana pozdravila pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, koja je naglasila važnost afiramcije žena kroz Festival uz potporu župana i zamjenika uz želju da se projekt održi u kontinuitetu jer je uz svoju jedinstvenost ostvario važnu prepoznatljivost u zemlji i inozemstvu. Također je istaknula važnost izdavanja Monografije povodom 10. obljetnice Festivala, koju je napisala i uredila Verica Rupčić, uz naglasak o važnosti pisanog traga za budućnost o vrijednim ženama našega kraja.

 Sudionice je pozdravio i predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, koji je sudjelovao u organizaciji i provedbi Festivala kroz svih 11 godina. Izrazio je važnost i veliku vrijednost ovog jedinstvenog projekta sa svim elementima, koji su uz izmjene kroz godine stvorili posebnost na koju svi moramo biti izuzetno ponosni. Zahvalio je svim sudionicama, njihovoj pratnji i obiteljima, kao i organizatorima.

Druženje je bilo prilika za bolje upoznavanje, razmjenu iskustava i umrežavanje žena u opuštenoj i veseloj atmosferi. Uz druženje i uživanje u prekrasnoj prirodi i prostoru uređenom u etno stilu, žene su podijelile zadovoljstvo i svoje dojmove uz prijedloge za slijedeći festival, a neke su već pronašle i sudionice za iduću godinu. Zajednički zaključak je da je Festival u potpunosti uspješan te da je interes iz godine u godinu sve veći, kako sudionica, tako i posjetitelja. Svi su izrazili želju da se Festival organizira i dalje jer je u svojoj jedinstvenoj formi jedina prilika za pojedinačnu prezentaciju žena te ima važne elemente u mnogim segmentima djelokruga rada Povjerenstva.

Pored članice i članova te predsjednika Općinskog vijeća Zlatka Makara, za dobru atmosferu uz pjesmu i ples pobrinuli su se članice i članovi novigradskog  zbora  KUD-a "Ivan Vitez Trnski" te glazbeni sastav "Frontmeni".

Izvor: Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ

Foto: Dragutin Županić

Služba ureda župana


Pročitano 1002 puta