15.09.2022.

Uspostava javnog linijskog prijevoza pokazuje odlične rezultate, sve veći broj putnika koristi velike popuste i pogodnosti

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Gospodarstvo i komunalna djelatnost

IMG Autobus 1


Koprivničko-križevačka županija među prvima je u Hrvatskoj uspostavila i krenula u realizaciju javnog linijskog prijevoza, projekta od iznimnog značaja za stanovnike županije kojim se uspostavila adekvatna i funkcionalna mreža javnog autobusnog prijevoza. Ovom javnom uslugom prijevoza putnika u cestovnom prometu posebna je pažnja dana korisnicima prijevoza - učenicima, studentima, radnicima  i umirovljenicima kroz velike subvencije troškova karte, a ujedno je osiguran i kontinuitet  povezanosti ruralnih krajeva što je od velike važnosti za brojne stanovnike općina koje su udaljene od gradskih središta.  

Potpisom Ugovora o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Koprivničko-križevačke županije, koji su ovog tjedna potpisali župan Darko Koren i ministar te potpredsjednik Vlade RH Oleg Butković, zaključena je i posljednja faza u procesu kojim je osigurana usluga javnog prijevoza putnika na području županije određena mrežom linija za obavljanje županijskog linijskog prijevoza putnika, među kojima su i redoviti učenici srednjih škola.

Vrijednost ugovora je 22 milijuna kuna pri čemu je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo sredstva u iznosu od 16.5 milijuna kuna dok Županija sufinancira provedbu vlastitim sredstvima u iznosu od 5.5 milijuna kuna.

IMG 4325


Županija je s predstavnicima prijevoznika potpisala i Dodatke Ugovora o javnoj usluzi prijevoza putnika u cestovnom prometu kojim su se osnovni ugovori uskladili prema naputcima nadležnog ministarstva, ponajviše u pogledu izračuna koncesijske naknade pri čemu valja napomenuti kako su prema Tarifnim uputama i cjeniku karata ugovoreni mjesečni popusti za: radnike koji će imati 20 posto popusta, umirovljenike i studente koji će imati 80 posto popusta te učenike srednjih škola koji će imati 95 posto popusta na ukupnu cijenu karte.

Da je ovakva inicijativa Županije za uspostavom efikasnog javnog linijskog prijevoza urodila plodom te da je došlo do povećanja potražnje za javnim prijevozom, jasno pokazuju podatci o broju prodanih umirovljeničkih karata jednog od prijevoznika na području županije, koja zbog subvencija Županije bilježi veliko povećanje u broju putovanja u toj kategoriji putnika. Brojke govore da umirovljenici daleko više putuju nakon uvođenja usluge javnog linijskog prijevoza pri čemu naglašavaju kako im je osim povoljne karte, omogućena veća mobilnost te da je javni prijevoz sada dostupniji u svakom pogledu.

Efekti su vidljivi već od ožujka ove godine kada je potpisan prvi ugovor između Županije i prijevoznika, pa tako podatci zorno pokazuju da najveći autobusni prijevoznik na svojim linijama do kolovoza bilježi čak 7.500 putnika u kategoriji umirovljenika. Za pretpostaviti je da će broj putnika u svim kategorijama dolaskom jeseni i hladnijeg razdoblja i dodatno rasti.

Kolodvor KC


Zadovoljstvo ovakvim rezultatima i pozitivnim pokazateljima izrazili su i predstavnici prijevoznika koji su sa županom Darkom Korenom nedavno potpisali i Dodatke Ugovora o javnoj usluzi prijevoza putnika u cestovnom prometu. Kako je ispred prijevoznika naglasio direktor Čazmatransa Damir Pavlović, Županija se čitavo vrijeme ovog zahtjevnog procesa zalagala da se problem efikasnosti i opstojnosti prijevoza riješi na najbolji način kako bi se korisnicima omogućio što jeftiniji i funkcionalniji prijevoz.

„U prijevoznicima imate pouzdane partnere koji vas neće iznevjeriti, sve ste napravili radi zadovoljstva stanovnika i korisnika, a mi ćemo uslugu ponuditi na najkvalitetniji način. Ovo je primjer i za druge županije, a nama ste omogućili okvir u kojem se može živjeti i raditi“, istaknuo je Pavlović tom prilikom.

IMG 4356


Župan Koren je zahvalio svim prijevoznicima na kooperativnosti i partnerskom odnosu te zaključio kako je uloženo puno truda u projekt uspostave usluge javno linijskog prijevoza pri čemu se vodilo računa da subvencije obuhvate što veći broj korisnika.

„Period do realizacije uistinu nije bio lagan, no učinili smo sve kako bi naši stanovnici imali što jeftinije putničke karte. Podatci koje smo dobili pokazuju kako se sve veći broj korisnika odlučuje na korištenje javnog prijevoza što je u vrijeme energetske krize, porasta cijena i ostalih nepovoljnih okolnosti dobra vijest, jer ne samo da se na taj način pomaže kućnim budžetima već se krećemo i prema održivoj tranziciji u kojem efikasnost prijevoza i smanjenja broja vozila na cestama ima izuzetno veliku ulogu. Mi smo praktički prva županija u Hrvatskoj koja je iznjedrila ovakav način ugovaranja usluge prijevoza i siguran sam da nakon ovog više ništa neće biti isto. Vjerujem da će i ostale županije u Hrvatskoj krenuti ovim putem“, zaključio je župan Koren.

Služba ureda župana


Pročitano 1436 puta