27.08.2022.

Saša Višak i Josip Martinović pobjednici jubilarnog 20. natjecanja orača Koprivničko-križevačke županije

IMG 2521


U organizaciji Udruge orača Koprivničko-križevačke županije te uz potporu Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača, danas je na parceli Farkašić u Koprivnici (koja je u zakupu tvrtke Podravka d.d.) održano jubilarno 20. natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije.

Natjecanje je otvorio Državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je čestitao vrijednim oračima i organizatorima te istaknuo:

quote desni 3Jedina ste županija u Hrvatskoj koja ima 20. natjecanje, a iza tog impresivnog broja je mnogo lijepih uspomena. Teme hrane i poljoprivrede zauzimaju poseban značaj i važno je ostvariti samodostatnost na nacionalnoj razini, što je i cilj Ministarstva. Svake godine prema poljoprivrednicima i prehrambenoj industriji usmjeravamo sve veći iznos, a tako će biti i nadalje. Čestitke svima i želim vam mnogo uspjeha!

IMG 2698

Župan Darko Koren zahvalio je Gradu Koprivnici i tvrtki Podravka na suradnji u organizaciji te pohvalio županijske orače koji su među najboljima u Hrvatskoj.

quote desni 3Županija od samog početka podržava našu Udrugu orača koja je jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj, a posebno smo ponosni na vještine i znanja orača koje su pokazali na brojnim natjecanjima. Posebno zahvaljujem predsjednici Dalić i tvrtki Podravka koja je oslonjena na poljoprivredu kao temeljnu granu gospodarstva ove županije. Simbioza Podravke i poljoprivredne proizvodnje garantira nam opstojnost u ovim teškim vremena. Hvala Udruzi, Županija će vam i nadalje biti podrška u svim aktivnostima, a natjecateljima želim mnogo uspjeha i sreće“, istaknuo je župan.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić kazala je kako su Podravka i poljoprivredna proizvodnja neraskidivo povezani te poručila:

quote desni 3Vjerujem da iza naših aktivnosti vidite oslanjanje Podravke na domaću poljoprivredu, a to je opredjeljenje i za buduće godine. Naša je odluka i poslovna politika da što je više moguće organiziramo poljoprivrednu proizvodnju na vlastitim površinama ili u suradnji s kooperantima. Jedino to može jamčiti stabilnost, sigurnost i konkurentnost naše proizvodnje. Čestitam na organizaciji, a natjecateljima želim ravne i čiste brazde!

IMG 2770

Gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić također je zahvalio oračima i dodao:

quote desni 3Naši orači pokazuju koliko smo snažan poljoprivredni kraj. Ponosni smo da se ovo jubilarno natjecanje održava upravo u Koprivnici, središtu županije gdje je i naša Podravka, koja je, ne samo srce naše Koprivnice već i srce hrvatske poljoprivredne proizvodnje.“

Predsjednik Udruge orača KKŽ Darko Novotni pozdravio je okupljene te dodao:

quote desni 3Zahvaljujem Županiji na dugogodišnjoj podršci. Udrugu smo osnovali 2007. godine, a dosad smo mnogo puta pobijedili na županijskim i državnim natjecanjima te se proslavili i u svijetu. Ponosan sam na ovo jubilarno, 20. natjecanje, a potrebno je spomenuti kako naši igrači nisu samo natjecatelji nego vrijedni ljudi koji imaju svoje OPG-ove i marljivo rade.“

IMG 2794

Sudili su Željko Goldašić, Ivan Spudić, Katarina Pokrivač i Vilko Kukec iz Međimurske, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, bilo je ukupno 12 natjecatelja - šest u kategoriji pluga premetnjaka, četiri u kategoriji ravnjaka i dva u kategoriji oldtimera.

U kategoriji pluga ravnjaka prvo mjesto je osvojio Saša Višak, drugo je mjesto pripalo Kristijanu Sučiću, a treće Marijanu Stanešiću. U kategoriji pluga premetnjaka najbolji je bio Josip Martinović, drugi je bio Tomislav Nemec, a treće je mjesto zauzeo Tomislav Kvakar. U kategoriji oldtimera najbolji je bio Blaž Tomijek, a drugoplasnirani Ivica Miglez.

IMG 2865

IMG 2890

IMG 2840

Natjecanju su još prisustvovali zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž s pročelnikom Tomislavom Golubićem, dekanica Visokog gospodarskog učilišta Križevci Marcela Andreata-Koren, pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina sa suradnicima, načelnik Općine Koprivnički Bregi Mato Kuzminski članovi Županijske skupštine te brojna publika koja je u nikad većem broju podržala orače.

IMG 2894

Poseban doprinos natjecanju kao voditeljica i moderatorica dala je Tatjana Međimurec, voditeljica Službe u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede, kao i učenici i djelatnici Srednje gospodarske škole Križevci te Visokog gospodarskog učilišta Križevci.

Glavni pokrovitelj natjecanja bila je Županija koja je osigurala nagradni fond u iznosu od 10.000 kuna, a natjecateljima su pripale i sponzorske nagrade, kao i županijska priznanja.

Služba ureda župana


 

Pročitano 1937 puta