10.03.2022.

Potpisani ugovori za javni linijski prijevoz u cestovnom prometu – od 15. ožujka građanima na raspolaganju 79 autobusnih linija i popusti za umirovljenike, učenike, studente i radnike

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Gospodarstvo i komunalna djelatnost

Potpisivanje ugovora javno linijski prijevoz 1


U prostorijama Županijske uprave župan Darko Koren i predstavnici prijevoznika danas su potpisali dvogodišnje ugovore o javnoj usluzi prijevoza putnika u cestovnom prometu. Potpisnici su bili direktor Čazmatrans prometa d.o.o. Damir Pavlović, direktor obrta za prijevoza i usluge Autoprijevoznik Željko Šubić, direktor Podravina Express Tours d.o.o. Karlo Ormanec te u ime Autoprijevozničkog obrta Škriljak – Mihael Škriljak.

Potpisivanje ugovora javno linijski prijevoz 3Župan je izrazio zadovoljstvo što je Koprivničko-križevačka županija među prvima u Hrvatskoj uspostavila i krenula u realizaciju javnog linijskog prijevoza, projekt od iznimnog značaja na kojem je Županija radila dvije godine te isti inicirala kroz Hrvatsku zajednicu županija.

quote desni 3„Ovo je ogroman korak unaprijed u pogledu javnog prijevoza na našem području zbog kojeg će naši sugrađani imati i brojne pogodnosti jer će se autobusni prijevoz subvencionirati u značajnom postotku. Naša je županija svih ovih godina kroz subvencioniranje prijevoza srednjoškolaca s oko 4 milijuna kuna godišnje značajno pomagala kućnim budžetima školaraca te posredno potpomagala poslovanje autoprijevoznika koji bi teško poslovali bez tog segmenta prijevoza. Kroz ovaj novi model, javni će se prijevoz i dodatno unaprijediti, optimizirati i postat će još funkcionalniji na zadovoljstvo svih stanovnika županije“, uvodno je pojasnio župan.

Dodao je kako se nakon analize kroz model javnog linijskog prijevoza definiralo 79 autobusnih linija – 44 županijske i 35 međužupanijske linije na kojem će prometovati autobusi četiri ranije navedenih autoprijevoznika koji će dogovorenim linijama obuhvatiti čak milijun i pol kilometara na godišnjoj razini.

Potpisivanje ugovora javno linijski prijevoz 10quote desni 3„Što se tiče financijske konstrukcije, svima je znano kako smo Županija koja je izdvajala velika sredstva za prijevoz srednjoškolaca, a na ta sredstva se nadovezuju i sredstva resornog ministarstva. Prema Odluci Vlade RH županijama će biti dodijeljena sredstva za uspostavu javnog linijskog prijevoza prema broju stanovnika i linija, au našem slučaju riječ je o projektu u ukupnom iznosu od 22 milijuna kuna pri čemu Županija sudjeluje s 5,5 milijuna kuna, a država s 16,5 milijuna kuna“, obrazložio je župan te istaknuo kako je glavni cilj realizirati adekvatnu i funkcionalnu mrežu javno linijskog autobusnog prijevoza na našem području pri čemu se posebna pažnja polaže na prijevoz učenika i povezanost ruralnih krajeva te se pomaže prijevoznicima na čije je poslovanje utjecala pandemija koronavirusa.

Važno je istaknuti kako su u dogovoru s prijevoznicima osigurani i dodatne pogodnosti.

quote desni 3„Dogovorili smo kako će radnička mjesečna karta iznositi 80% od pune cijene, studentska mjesečna karta će iznositi 20% od pune cijene, učenici će mjesečnu kartu plaćati svega 5% od pune cijene, a umirovljenici 20% od pune cijene pri čemu će imati i dodatnu pogodnost kupovine dnevne karte koja će također iznositi samo 20 posto od ukupne cijene. Sve ovo je osmišljeno kako bi potaknuli naše sugrađane da se vrate javnom prijevozu. Javnom uslugom omogućit će se učinkovitiji i povoljniji prijevoz za građane, a s realizacijom se kreće od 15. ožujka ove godine“, zaključio je župan i zahvalio potpisnicima ugovora te dodao kako je sljedeći korak zaključenje Ugovora za sufinanciranje javne usluge prijevoza s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

Potpisivanje ugovora javno linijski prijevoz 9Da je ovo povijesni dan za stanovnike Koprivničko-križevačke županije, potvrdio je uime autoprijevoznika direktor tvrtke Čazmatrans Damir Pavlović, koji je zahvalio županu i Županijskoj upravi na svemu što su učinili kako bi se ovaj model javnog prijevoza uspostavio i realizirao.

quote desni 3„ Koprivničko-križevačka županija je se od samih početaka bori za svoje stanovnike, ali i za nas koji od ovog posla živimo. Jedini ste od rijetkih koji na ovako konkretan način pomažete i nije pretjerano reći da nakon ovog potpisivanja danas, ništa više neće biti isto. Ovo je velika stvar za sve naše korisnike, ali i za naša poduzeća koja teško podnose trend pada broja ljudi koji koriste javni prijevoz. Nadamo se kako će ih ove subvencije i povoljne cijene potaknuti da se vrate korištenju naših usluga, posebice u kontekstu uštede i okretanju prema zelenoj tranziciji koja se provodi u europskim zemljama, posebno u pitanju ekonomičnosti i ekologije putovanja“, zaključio je direktor Pavlović.

quote desni 3Predsjednik županijskog Savjeta za umirovljenike i starije osobe Željko Pintar kazao je: „Umirovljenička populacija posebno je pogođena u ovim kriznim vremenima, a i inače je opterećena malim primanjima, te zahvaljujem Županiji što ponovno pokazuje posebno razumijevanje i skrb. Potpisivanje ugovora javno linijski prijevoz 7Popust na dnevne i mjesečne karte koji će se ostvariti preko prijevoznika mnogo će nam značiti u ispunjavanju svakodnevnih obveza i omogućiti veću dostupnost usluga koje su nam potrebne. Iznimno sam zadovoljan što nastavljamo konstruktivnu suradnju na korist naših umirovljenika te što smo zajedno ostvarili brojne važne stvari, primjerice subvencioniranje smještaja u privatnim domovima za starije. Zahvaljujem svima uključenima.“

Uz župana i predstavnike prijevoznika, današnjem potpisivanju prisustvovali su zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnici županijskih upravnih tijela Melita Ivančić, Ana Mušlek, Marijan Štimac i Darko Masnec, kao i komercijalni direktor tvrtke Čazmatrans Nova Berislav Saraja.

Služba ureda župana


Pročitano 2044 puta