10.06.2024.

Župan održao Kolegij s gradonačelnicima i načelnicima općina

Objavljeno u kategorijama: Novosti

20240610 101414


Župan Darko Koren danas je u naselju Ždala održao Kolegij s gradonačelnicima i načelnicima općina s područja Koprivničko-križevačke županije na kojem se raspravljalo o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa vezanim uz nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske na području naše županije, zatim o mogućnostima uključivanja jedinica lokalne samouprave u sufinanciranje korisnika i rada udruga Mali princ Đurđevac, Latice Koprivnica i Maslačak Križevci te o inicijativi za osnivanje Radne skupine za proglašenje Nacionalnog parka rijeka Drava o čemu će se raspravljati i odlučivati na idućoj Županijskoj skupštini.

IMG 9091

Župan je otvorio Kolegij uz zahvalu svima koji su se odazvali te posebnu zahvalu Općini Gola i načelniku Stjepanu Milinkoviću na domaćinstvu kazavši kako su ovakvi susreti dobra prilika da se raspravi o mnogim temama te potakne i ubrza rješavanje potencijalnih problema koji su u nadležnosti jedinica regionalne i lokalne samouprave. Potom je obrazložio prvu točku dnevnog reda koja se odnosila na  pitanje rješavanja imovinsko-pravnih odnosa vezanim uz nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske na području naše županije. Podsjetio je kako je u ožujku državna tajnica Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak Županiji predala predmete koji se tiču upravljanja i raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.

Riječ je o 110 predmeta – njih 95 su predmeti fizičkih i pravnih osoba, a 15 predmeta se odnosi na JLS, pojasnio je župan i dodao kako je u većini predmeta, zbog proteka vremena od podnošenja zahtjeva, potrebno obnoviti dokumentaciju koja je priložena uz zahtjeve te da će Županija prikupljati lokacijske informacije te pribaviti podatke da li je za određenu nekretninu podnesen zahtjev za povrat ili naknadu oduzete imovine.

IMG 9120

„Hvala svim jedinicama lokalne samouprave koje su do sada dostavile podatke o nekretninama u vlasništvu RH na svojem području jer na taj način lakše možemo formirati bazu podataka o nekretninama kojima upravljamo i raspolažemo na području županije“, kazao je župan nakon čega su se u raspravu s pitanjima i komentarima uključili i predstavnici JLS-a.

Potom su predstavnice udruga Mali princ Đurđevac, Latice Koprivnica i Maslačak Križevci – Kristinka Štefan, Nevenka Fuchs i Slađana Sekušak  predstavile rad udruga koje se bave osobama s poteškoćama u razvoju te uputile apel prema općinama i gradovima da se prema mogućnostima dodatno uključe u sufinanciranje korisnika i rada udruga.

Župan Koren je istaknuo kako je Županija kroz provođenje odgovorne socijalne politike vrlo senzibilizirana s udrugama koje se bave osobama u potrebi te je istaknuo kako je Županija svaku od udruga pomogla s 4.100 eura te da će i dalje stajati na raspolaganju za potrebe. Predstavnici jedinica lokalne samouprave u raspravi su istaknuli kako je uz pomoć koju pružaju za povećanje iznosa potrebno pravovremeno poslati zahtjeve na Općine i Gradove kako bi se sredstva mogla planirati u proračunima.  

20240610 101347

Sudionici Kolegija u zadnjoj točki dnevnog reda su raspravljali o  inicijativi za osnivanje Radne skupine za proglašenje Nacionalnog parka rijeka Drava koju je pokrenuo Klub nezavisnih u Županijskoj skupštini  KKŽ, a o kojoj će se raspravljati na idućoj sjednici Skupštine. Župan je pojasnio kako temeljem zakonskih propisa odluku o proglašenju nacionalnog parka donosi Hrvatski sabor na prijedlog resornog ministarstva, odnosno Vlade te da je riječ o vrlo složenom i dugotrajnom postupku u kojem će biti potreban velik angažman brojnih dionika, stručnjaka i zainteresiranih subjekata te cjelokupne javnosti ovog kraja, ali i ostale četiri županije kroz koje protječe rijeka Drava.  

IMG 9125

Zakon o zaštiti prirode govori da se u ovakve procedure treba uključiti iznimno velik broj parametara u kojima uz zaštitu prirode treba voditi računa i o pitanjima gospodarske djelatnosti, vlasničkih prava, procjenama rizika, granicama potencijalnog nacionalnog parka, raznim studijama koje se odnose na utjecaj na okoliš, ali i o sastavu Radne skupine koja će se baviti tim pitanjima na više razina.

Predstavnici jedinica lokalne samouprave su u raspravi iskazali svoja mišljenja, složivši se o važnosti očuvanja prirode i koristima koje bi nacionalni park donio, ali su upozorili i na potencijalnu bojazan stanovništva koje je ekonomski vezano uz rijeku Dravu zbog mogućih financijskih gubitaka i ograničenja koja više ne bi dozvoljavala određene djelatnosti i iskorištavanje prirodnih resursa rijeke.          

IMG 9099

O svemu će se dodatno raspravljati na idućoj Županijskoj skupštini na kojoj će se donijeti i Zaključak o inicijativi za osnivanje Radne skupine za proglašenje Nacionalnog parka rijeka Drava.

Današnjem Kolegiju uz načelnike i predstavnike općina, prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž, predstavnica Grada Križevaca Sandra Vuketić, ravnatelji županijskih ustanova te pročelnici županijskih upravnih tijela.

Služba ureda župana   

   

Pročitano 449 puta