06.05.2024.

Usvojen Godišnji plan rada Županijskog tima za sprečavanje nasilja nad ženama i u obitelji

Objavljeno u kategorijama: Novosti

IMG 5378


U ponedjeljak, 6. svibnja u prostorima Županijske uprave održana je sjednica Županijskog tima Koprivničko-križevačke županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Sjednici je prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je naglasio kako Županija podržava rad tima i ostalih povjerenstva koji imaju u svom radu naglasak na borbu protiv nasilja te brojne edukativne i preventivne akcije kojima se podiže svijest građana protiv nasilja.

 „Preventiva i edukacija od malih nogu je najvažnija, a međuresorna suradnja ključ svega“, istaknuo je Ljubić.  Voditeljica tima Maja Gregurović ispred PU Koprivničko-križevačke je predstavila godišnji Plan rada Županijskog tima za 2024. godinu koji je baziran na tri operativna cilja - unaprjeđenje međuresorne suradnje i razmjena iskustava vezanih uz nasilje u obitelji, senzibilizacija javnosti za problematiku nasilja u obitelji i unaprjeđenje kompetencije stručnjaka za rad sa žrtvama i počiniteljima nasilja u obitelji.

IMG 5380

Naglasak je stavljen na veću povezanost i suradnju institucija koje se bave, kako prevencijom, tako i rješavanjem slučajeva nasilja – centara za socijalnu skrb, policije i pravosuđa. Važno je senzibilizirati javnost o problemu nasilja, posebno jer statistički podaci za našu županiju  pokazuju  porast prekršajnih mjera  vezano uz nasilje u obitelji, dok se kod kaznenih djela bilježi blagi pad za proteklu godinu, istaknuto je na sjednici.

Gregurović je istaknula i pozitivne  inicijative poput postavljanja „sandučića povjerenja“ u  većem broju škola kako bi se djeci olakšalo da anonimno i bez stigmatizacije prijave bilo koji oblik nasilja, a zamjenica voditeljice Marina Švagelj Jažić je naglasila važnost edukacija poput nedavno održane međuresorne edukacije na kojoj su polaznici ojačali znanja i vještina u radu sa ženama žrtvama seksualnog nasilja  i žrtvama obiteljskog nasilja.

Služba ureda župana

 

           

           

Pročitano 149 puta