23.04.2024.

Znanstveno-popularna monografija Tanje Baran „Hrvatska vinska kultura“ predstavljena u Križevcima

Objavljeno u kategorijama: Novosti

01 Skupna autorica recenzenti izvođači


Znanstveno-popularna monografija „Hrvatska vinska kultura“ autorice naslovne doc. dr. sc. Tanje Baran svečano je predstavljena u ponedjeljak 22. travnja 2024. u velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima. Svečanosti je uime Koprivničko-križevačke županije koja je pružila potporu u izdavanju monografije, prisustvovao župan Darko Koren.

U programu su uz autoricu sudjelovali recenzenti professor emeritus Stipe Botica i prof. dr. sc. Božo Skoko, uime nakladnika Prigorskog Media Željko Picig, kao i križevački gradonačelnik Mario Rajn. U umjetničkom dijelu programa sudjelovali su glazbenici Rajko Suhodolčan i Mirko Švenda Žiga te glumac Adam Končić. Kroz program su vodili Vlasta Kliček i Zoran Homen. Doprinos promociji dali su i Društvo za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“, KTC Križevci, Vinarija „Barun“ iz Brezarića kraj Krašića, Udruga međimurskih vinara i vinogradara „Hortus Croatiae“ te Iločki podrumi.

03 Autorica i predstavljači

Recenzent Stipe Botica rekao je da je monografija preslaba riječ za knjigu koja se predstavlja. Istaknuo je da je riječ o enciklopediji u prikazu tradicijske vinske kulture u Hrvatskoj i svakako knjiga kakva je Hrvatskoj nedostajala. „Tri su riječi istaknute na naslovnici ove knjige, a vezane su i uz hrvatsku i uz vinsku i uz kulturnu problematiku. Jedna povlači drugu, sve je izvanredno stručno dokumentirano i složeno, naslov pogađa točno što ova knjiga jest, a ispisana je u šest velikih poglavlja. Svako poglavlje ima svoje opravdanje“, pojasnio je recenzent Botica rekavši da je autorica u oblikovanju knjige konzultirala više od 200 naslova. „Najviše mi se sviđa da je ovo kultura“, istaknuo je prof. Botica i nastavio: „Nije kultura samo elitno, već složena cjelina koja uključuje najprije život i običaje, stil života određene sredine pa onda i umjetnosti koje se razvijaju u uljudbu, civilizacijsku stečevinu. Sve je to autorica odlično locirala i napisala. Ona je prateći vino išla duboko u prošlost, od antike, zatim Biblije, preko Ilira do dolaska Hrvata na ove prostore. Naglašava da su Hrvati brzo uvidjeli da je vino komponenta za uljudbu. U knjizi je izvanredno obuhvaćen cijeli hrvatski prostor, a Križevci su, zbog 'Križevačkih štatuta', u središtu. Iznimno mi je draga biblijska komponenta u knjizi. Ova enciklopedija je i znanstvena i stručna i popularna, svi će je s radošću, zanimanjem i lakoćom čitati. Iznimno su vrijedni brojni i raznoliki likovni prilozi u knjizi. Veza riječi i slike izvanredno je posložena“, zaključio je prof. Botica naglasivši da je vino kulturna stečevina, da stvara uljudbu među ljudima, a da je to autorica iznimno dobro registrirala i formulirala te ovim djelom značajno unaprijedila hrvatsku tradicijsku kulturu.

04 Promocija po Križevačkim štatutima

Recenzent Božo Skoko naglasio je da Hrvatska još nije dovoljno brendirana u svijetu kroz vino, a da će predstavljana monografija biti odličan vodič na tom putu. „Hrvatska ima jako dobrih vina, no niti u jednom drugom dijelu Hrvatske ne pristupa se vinu s toliko duha, duše, srca i lijepih riječi kao u Križevcima, kao u prigorskim i zagorskim krajevima. 'Križevački štatuti' kao najvažniji spomenik hrvatske vinske nematerijalne baštine nisu slučajno nastali ovdje, a nije ni slučajno što je ovakvu monografiju napisala rođena Križevčanka. Hrvatska je dugo čekala ovakvu knjigu, zato što naša zemlja postaje sve prepoznatljivija po dobrim vinima, no ne još onoliko koliko bi trebalo“, istaknuo je recenzent Skoko i dodao: „Ova nam monografija predstavlja našu vinsku baštinu na najbolji mogući način. Hrvatska knjiga o vinima i gastronomiji ima dosta, no ovo je prva i originalna knjiga koja predstavlja vino kao kulturni fenomen, što je iznimno važno za stvaranje brenda. Naše uživanje u kletima i konobama u društvu uz vino kao stil života važno je prezentirati uz sve drugo po čemu je Hrvatska već znana: po sportu, moru, prirodnim ljepotama, maslinovom ulju.“ Prof. Skoko zaključio je riječima: „Draga Tanja, sve si nas zadužila. Napravila si sjajno djelo. Tvoji su Križevci, vidimo, zahvalni, tvoj Zagreb je zahvalan, što smo vidjeli prije koji dan na promociji u Hrvatskom državnom arhivu. Križevčani dragi, autorica Tanja Baran najbolja je ambasadorica vašega grada u Zagrebu i Hrvatskoj.“

Tanja Baran je istaknula da je u monografiju utkala cijeli svoj život, odnosno da je kapitalizirala mnoge kontakte i osobe s kojima je u životu ranije surađivala, i koji su joj i za ovu knjigu s puno povjerenja pomogli u prikupljanju dokumentacije i raznih priloga, osobito likovne naravi. Govorila je o tome kako je o ljubavi za svoj grad i baštinu učila kao srednjoškolka u Križevcima pomažući u turističkom uredu ponajprije od Vlaste Kliček i Zorana Homena, a zatim na studiju kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu ponajviše kod prof. Stipe Botice koji joj je ostao cjeloživotni mentor na svim daljnjim znanstvenim i stručnim napredovanjima. Pojasnila je da su Križevci ključni grad hrvatske vinske kulture i zbog „Križevačkih štatuta“, ali i zato što je u Križevcima još 1860. osnovano najstarije gospodarsko učilište u jugoistočnoj Europi iz kojeg se širila agronomska znanost, pa i vinarska i vinogradarska, po cijeloj zemlji i šire. Zaključila je izražavajući nadu nada da će nacionalno postavljena knjiga u smislu korištenja baštinske građe doživjeti svoju praktičnu primjenu u sve snažnijem vinskom biznisu te se zauzela za obvezno korištenje vinskog nazivlja na hrvatskom jeziku jer su hrvatski vinari u nemalom broju svoja vina i vinske projekte započeli predstavljati isključivo na engleskom jeziku.

13 Nakon promocije

Neuobičajena promocija održana je po regulama najpoznatijeg spomenika hrvatske vinske kulture „Križevačkih štatuta“ pa je križevački gradonačelnik Mario Rajn bio u ulozi kućedomaćina. U toj je prilici rekao da ga kao gradonačelnika Križevaca ispunjava osobitom ponosom što je ovakvu knjigu kakve dosad nije bilo napisala osoba koja je potekla iz Križevaca, koja živi Križevce, što može biti na ponos cijelom križevačkom kraju. Direktor nakladnika Prigorskog Media Željko Picig kao stoloravnatel je istaknuo da nije imao izbora kad je vidio sadržaj knjige i energiju s kojom je monografija stvarana te da je ponosan na prvi samostalni nakladnički prvijenac u koji su se uz autoricu suradnički utkale samo žene. Glazbenici su bili u ulozi kantušministera ili popevača pa su Rajko Suhodolčan i Mirko Švenda Žiga uz korepeticiju Mladena Magdalenića izveli dobro poznate vinu posvećene autorske ili narodne pjesme, dok je govorač bio pa je vinu posvećene stihove poznatih hrvatskih klasika interpretirao glumac Adam Končić. Sve su ih skladno kao voditelji koordinirali hižna mamica i hižni japica Vlasta Kliček i Zoran Homen, a osobit obol svečanosti dali su učenici Srednje škole „Ivan Seljanec“ iz Križevaca u ulozi fiškuša, kao i najstariji zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar koji je, odjeven u odoru Kravat-pukovnije, zajedno s autoricom Tanjom Baran, mačem otvorio šampanjac, nakon čega se nazdravljalo kapitalnoj monografiji hrvatske kulture.

12 Publika 2

Znanstveno-popularna monografija „Hrvatska vinska kultura“ opsega je 456 stranica, formata je 20,5 x 25,5 cm, tvrdoga je uveza, ima 390 likovnih priloga. Objavljena je uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, gradova Križevaca, Koprivnice, Đurđevca te Koprivničko-križevačke županije. Nakladnik je monografije Prigorski Media d. o. o.

Pročitano 101 puta