11.03.2024.

Udruga uzgajivača simentalskog goveda Križevci održala godišnju skupštinu

Objavljeno u kategorijama: Novosti

DSC 4429


Jučer je u križevačkom restoranu “Kalnik” održana godišnja skupština Udruga uzgajivača simentalskog goveda Križevci. Sva podnijeta izvješća i plan rada usvojeni su jednoglasno, a skupštini su nazočili i pozdravnim riječima se obratili Dario Zagorec iz Ministarstvo poljoprivrede, Denis Maksić ispred Koprivničko-križevačke županije, dekanica Veleučilišta u Križevcima Marceala Andreata-Koren, profesor Veleučilišta u Križevcima Dražen Čukilć, Mirano Borčić (HAPIH), direktor Veterinarske stanice Križevci Ivan Zemljak, Mateja Česi (H.U.SIM), član Upravnog odbora H.U.SIM-a Franjo Imbrišić, Ivan Beloša i Drago Blagaj iz Udruge uzgajivača simentalskog goveda Kalničkog Prigorja te brojni drugi uvaženi gosti.

Predsjednik Miroslav Stručić rekao je kako udruga ima 85 članova s plaćenom članarinom koji imaju oko 1200 krava, 350 junica i 800 junadi u tovu.

-Prema zadnjim podacima na području 50 križevačkih naselja ima 2 045 krava. Time je potvrđena činjenica da je križevački kraj najstočarskiji u Hrvatskoj – rekao je Stručić i dodao kako su se u protekloj godini odradili terenske edukacije i praktične radionice. -Udruga je od Grada Križevaca ostvarila subvenciju za umjetno osjemenjivanje genetski vrijednijim materijalom  u iznosu od 20.912,75 eura za 57 članova koji su podnijeli zahtjev – kazao je Stručić i zahvalio na pomoći djelatnicima HAPIH-a Miranu Borčiću i Ani Pažur.

Donijeta je i odluka o novom skraćenom nazivu udruge – KŽ SIM.

Nakon opširnih pobrojanih aktivnosti u protekloj godini, plan rada za 2024. godinu iznio je potpredsjednik Mladen Pičak.  Financijski plan iznio je Miljenko Konjačić koji je rekao kako se udruga planira javiti na natječaje Županije, Ministarstva poljoprivrede i Grada Križevaca.

Dekanica Marcela Andreata-Koren zahvalila je na pozivu.

-Ponosni smo što je naše Učilište kupilo 12 vrhunskih junica i ta priča s uspješnom genetikom traje. Postoje subvencije od Grada i Županije i tu vam možemo pomoći ako će biti veći broj analiza, jer će biti bolje za vas financijski. Hrvatska treba stočarstvo i čestitam vam da se borite i ostajete u toj proizvodnji – poručila je.

Mateja Česi kazala je kako u H.U.SIM-u rade upis u matičnu knjigu. -Radimo i genotipizaciju, a najčešće genotipiziramo žensku telad. Pratite našu Facebook stranicu, tamo ćete naći brojne korisne informacije – istaknula je.

Direktor Veterinarske stanice Križevci – Reprovet Ivan Zemljak rekao je kako je mliječno govedarstvo perjanica poljoprivredne proizvodnje. -S udrugom surađujemo, često razgovaramo s predsjednikom, a razgovaramo i s Gradom. Zasad sve to izgleda dobro. Unatoč svim teškoćama radite dobar posao i ovaj kraj se može podičiti s time što radite – rekao je Zemljak.

Ispred HAPIH-a pozdrave je uputio Mirano Borčić. -Podršku uvijek imate od mene i kolega.  -Drago mi je da smo pomogli udruzi oko realizacije ciljeva. I dalje smo u HAPIH-u Križevci otvoreni za suradnju, koristite naše usluge i izvještaje kroz aplikaciju e-posjednik – rekao je Borčić.

Ivan Beloša rekao je kako su troškovi proizvodnje visoki i kako će biti teško održati proizvodnju u budućnosti.

Dražen Čuklić rekao je da bi govedarstvo trebalo spajati s turizmom, dok je Franjo Imbrišić napomenuo kako treba koristiti samo sjeme vrhunskih bikova. -Podržava vas i Grad Križevci, ima vas puno i puno zajedno možete napraviti. Pokrenuli smo i inicijativu da reaktiviramo županijski savez. U Koprivničko-križevačkoj županiji radimo premalo genotipizacija i vjerujem da će se to promijeniti – kazao je.

Pozdrave u ime Koprivničko-križevačke županije uputio je Denis Maksić kazavši kako čestita udruzi na realiziranim planovima. -U Križevcima imate laboratorij i napraviti analizu tla i za to još dobiti subvenciju. Županijski programi koji vas zanimaju ići će tijekom svibnja – poručio je.

Ispred Ministarstva poljoprivrede okupljenima je prigodne riječi uputio i Dario Zagorec koji je napomenuo kako treba koristiti mjere za investicije. -Treba imati pravovremenu informaciju kako bi se kvalitetno javili na natječaje. Budite više u kontaktu međusobno i podijelite informacije. Na raspolaganju imamo mjeru koja omogućuje organizaciju posjeta naprednijim gospodarstvima. Treba raditi na kvaliteti krme i menadžmentu gospodarstva i imam podatke za zadnje tri godine. Ovdje među vama ima vas koji ste među top 30 s kvalitetom krme – kazao je Zagorec i pozvao na nastavak suradnje.

Izvor: prigorski.hr

Služba ureda župana

Pročitano 255 puta