11.03.2024.

U Križevcima održana godišnja skupština Udruge uzgajivača konja hrvatski toplokrvnjak

Objavljeno u kategorijama: Novosti

DSC 3785


Udruga uzgajivača konja hrvatski toplokrvnjak održala je u subotu godišnju skupštinu u restoranu “Kalnik” u Križevcima.

Skupštinu je otvorio predsjednik udruge Josip Plavec, a skupštini su nazočili uime Ministarstva poljoprivrede Nidal Korabi, dekanica Veleučilišta u Križevcima Marcela Andreata-Koren, ispred Koprivničko-križevačke županije Denis Maksić, profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu Ante Ivanković, predsjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić, predsjednik Konjogojske udruge Vrbovec Željko Vrščak, predsjednik Ljubeških konjara Vlado Kosec, predsjednik Udruge “Konj moj prijatelj” Zdenko Marenčić i predsjednik Udruge uzgajivača hrvatske pasmine peradi “Kukmica” Milan Mišir.

Za članove radnog predsjedništva izabrani su Branko Kovačić, Valentina Blagaj i Mirko Pukec. Za zapisničarku je izabrana Vesna Tomše-Đuranec.

Izvješće o radu i plan rada za 2024. godinu podnio je Marko Plavec, a Valentina Blagaj podnijela je financijsko izvješće. Sva izvješća usvojena su jednoglasno.

Voditelj uzgojnog programa Franjo Poljak (HAPIH) iznio je trendove u konjogojstvu kroz brojke.

„Broj konja povećava se iz godine u godinu. Broj konja je veći za 1883 grla u odnosu na godinu ranije i danas imamo više od 33 tisuće grla u Hrvatskoj. Populacija toplokrvnjaka je stabilna“, rekao je poljak i istaknuo kako je najveći broj toplokrvnjaka u Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Zagrebačkoj županiji i području grada Zagreba.

„Čestitam udruzi na svim onim rezultatima koje su ostvarili u 2023. godini, ali i na ambicioznom planu za 2024. godinu, a vjerujem da će ih i u ovoj godini ostvariti. Želim svima koji su ovdje došli kao gosti da se ugodno osjećaju u Križevcima, jer mislim da mogu puno toga naučiti, s obzirom na to da tu imamo naše Veleučilište u Križevcima“, istaknuo je Denis Maksić.

Dekanica Veleučilišta u Križevcima Marcela Andreata-Koren zahvalila se na pozivu.

„Obrazovanje u poljoprivredi započelo je u Križevcima, Hrvatskoj, ali i jugoistočnoj Europi započelo je 1860. godine. I dan danas postojimo na ovim prostorima kao Srednja gospodarska škola, ali i kao Veleučilište u Križevcima od svibnja prošle godine. Bavimo se obrazovanjem u poljoprivredi, iznimno mi je drago da ovdje ima tako puno mladih, jer i na našem Veleučilištu se može pokazati da učimo o konjima.  Osim što obrazujemo o poljoprivredi, Veleučilište u Križevcima je i Akademski konjički klub koji je ove godine proslavio 43 godine.  Ono što vama želim je puno uspjeha i razumijevanja u vašem radu i nadalje budite mjerne jedinice za ljubav prema životinjama“, poručila je dekanica Marcela Andreata-Koren.

Riječi podrške okupljenima uime HAPIH-a uputila je Vesna Tomše-Đuranec, a Nidal Korabi pozdrave je uputio i uime ministrice poljoprivrede Marije Vučković.

„Imamo nacionalni program za toplokrvne konje, a u postupku donošenja je povećanje budžeta. Ministarstvo poljoprivrede je dalo poseban naglasak na razvoj konjičkog sporta“,  kazao je i zahvalio svima koji se bave uzgojem konja.

Na kraju skupštine Ante Ivanković održao je predavanje “Trendovi u konjogojstvu EU”.

Izvor: prigorski.hr

Služba ureda župana

Pročitano 218 puta