01.03.2024.

Održan još jedan uspješan seminar hrvatskih tradicijskih glazbala

Objavljeno u kategorijama: Novosti

417434203 810131737816892 1334217941027027952 n


U organizaciji  Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, u Đurđevcu, u hostelu Borik, 24. veljače 2024.  godine  održan je seminar hrvatskih tradicijskih glazbala na kojem je sudjelovalo 9 polaznika iz 3 Udruge (Folklorni ansambl Koprivnica, KUD Delovi i KUD „Petar Preradović“, Đurđevac).

Voditelj seminara bio je Stjepan Večković, solist na tradicijskim glazbalima u Ansamblu LADO, izrađivač tradicijskih glazbala i dugogodišnji voditelj raznih seminara. Osnivač je i voditelj Centra za tradicijska glazbala Hrvatske, Hrvatskog gajdaškog orkestra i Gajdaške akademije te urednik i voditelj radijske emisije Hrvatsko narodno blago na Hrvatskom katoličkom radiju. Autor je više knjiga o tradicijskim instrumentima.

Seminar se održao u dva dijela, teorijskom i praktičnom.

U prvom dijelu predstavljena su brojna tradicijska glazbala: od jednostavnijih puhačkih glazbala (diplice, sviroke, gunge, šurle, sopile, roženice, jedinke, dvojnice, strančica, trstenice, rogova), žičanih (gusle, ljerica, tambura samica, tambura farkašica) do glazbala s mješinama (razne vrste mihova – dalmatinski, hercegovački, istarski, pelješki, susački; gajde te  četveroglasne i peteroglasne dude).

U praktičnom dijelu nastave polaznici su savladali tehnike sviranja na instrumentima koje su sami odabrali: samici, dvojnicama, gajdama, dudama, trstenici i strančici.

Seminar je realiziran uz potporu  Koprivničko-križevačke županije,  a domaćini seminara bili su članovi KUD-a „Petar Preradović“  Đurđevac.

Izvor: ZKUU KKŽ

Služba ureda župana  

Pročitano 110 puta