28.02.2024.

Započele aktivnosti projekta IBC – Inclusive Border Cycling

Objavljeno u kategorijama: Novosti, IBC

IMG 20240227 105647


U mađarskom gradu Gyor 27. i 28. veljače održana je početna konferencija i prvi radni sastanak partnera u sklopu projekta IBC – Inclusive Border Cycling (Socijalna inkluzija valorizacijom baštine uzduž postojećih biciklističkih staza u pograničnim područjima). U projektu sudjeluje 16 projektnih partnera iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Rumunjske, Srbije, Moldavije i Austrije, a među njima i Koprivničko-križevačka županija.

Projektni partneri predstavili su svoje ustanove te prirodna i kulturna bogatstva područja koje predstavljaju, kao i postojeće biciklističke rute na tim područjima. Svaki projektni partner je predstavio svoje dosadašnje iskustvo u provedbi projekata, a Koprivničko-križevačka županija je dosad provela dva projekta (Amazon of Europe Bike Trail i Amazing Amazon of Europe) temeljem kojih je razvila biciklističku rutu tzv. europske Amazone te stekla iskustvo u provedbi projekata razvoja turističkog proizvoda.

Cilj IBC projekta je valorizacija prirodnih i kulturnih vrijednosti u pograničnim područjima kroz transnacionalni razvoj biciklističkih staza i osmišljavanje inovativnih i prilagođenih turističkih proizvoda, a fokus je i na uključivanju ranjivih skupina.

IMG 20240227 093733

Nadalje, na sastanku su prezentirane biciklističke rute u dunavskoj (DanuVelo) regiji, razgovaralo se o uključivanju manjinskih i marginaliziranih skupina u projektne aktivnosti, a potom i o razvoju turističkog proizvoda koji će povezati različite dionike. S obzirom da u projektu sudjeluje 16 projektnih partnera i 20 pridruženih partnera, projektom će se razviti zajednički marketinški i akcijski planovi. Na sastanku se je također razgovaralo i o provedbi aktivnosti iz tri radna paketa, postupcima javne nabave, financijskom postupanju i raspodijeli dodijeljenih sredstava, te podnošenju izvještaja.

Ispred Koprivničko-križevačke županije, voditelj projekta Vladimir Šadek je prezentirao lokalne proizvode i brendove, od kojih će neki postati dio projektnih aktivnosti jačanja proizvoda na tržištu, kao i potencijalne „IBC priče“ (lokalne legende) za projektno područje. Posebice se je osvrnuo na proizvode od koprive, vina, naivnu umjetnost i druge lokalne proizvode čija prepoznatljivost leži ne samo u kvaliteti, već i u tradiciji našeg područja.

INFORMACIJE O PROJEKTU

Projekt IBC sufinanciran je putem INTERREG Danube transnacionalnog programa Europske unije (Europski fond za regionalni razvoj). Projekt je započeo 1. siječnja 2024. te traje do 30. lipnja 2026. Ukupna vrijednost projekta je 2.737.194,00 €, podijeljenih između 16 partnera.

Koprivničko-križevačka županija u projektu sudjeluje kao partner s proračunom od 215.420,00 €.

Služba ureda župana

IBC logo

Pročitano 225 puta