22.02.2024.

Na Veleučilištu u Križevcima u tijeku konferencija „Izazovi i prilike za razvoj ruralnih područja“

konferencija krizevci 8


Međunarodna konferencija na temu „Izazovi i prilike za razvoj ruralnih područja“ održava se danas na Veleučilištu u Križevcima. Konferencija, kojoj je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao župan Darko Koren okupila je poljoprivredne proizvođače, znanstveno-istraživački i javni sektor s ciljem informiranja o ulozi lokalne samouprave u ostvarivanju koncepta “pametnih sela”, održivosti poljoprivredne proizvodnje s naglaskom na inovacije, umrežavanju poljoprivrednih proizvođača i kratkih opskrbnih lanaca te raspoloživim izvorima financiranja poljoprivredne djelatnosti u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027.

konferencija krizevci 11

Organizatori konferencije su Koprivničko-križevačka županija, PORA – Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Veleučilište u Križevcima, Sveučilište Sjever te lokalne akcijske grupe koje djeluju na području Koprivničko-križevačke županije – LAG Podravina, LAG Mura-Drava, LAG Izvor, LAG Prigorje i LAG Prizak.

Na početku konferencije obratila se dekanica Veleučilišta u Križevcima Marcela Andreata-Koren koja je istaknula kako je Veleučilište pravo mjesto za ovakve konferencije jer provodi studijske programe u područjima poljoprivrede i poljoekonomije.

konferencija krizevci 26

Bavimo se cjeloživotnim obrazovanjem, imamo različite usluge u području poljoprivrede, bavimo se istraživanjima, a sve za poljoprivredu i oko poljoprivrede koja je puna izazova, a danas smo tu da puno toga riješimo“, kazala je Andreata-Koren te zahvalila svima na sudjelovanju.

konferencija krizevci 10

Župan Koren naglasio je kako je upravo Koprivničko-križevačka županija, županija poljoprivrede, poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije.

konferencija krizevci 1

Mislim da upravo ovakvi sadržaji kao što je ova konferencija, vrijede i treba ih podržati. Poljoprivreda ima veliku ulogu na ovome prostoru, a u svakoj prilici treba naglasiti da je obrazovanje bitan segment u toj grani gospodarstva i da bez njega nema napretka“, poručio je župan.

Prigodnim riječima su se obratili i Ivan Biškup, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Grada Križevaca, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak te predstavnica Europske komisije u Republici Hrvatskoj Carmen Gruber nakon čega su uslijedile panel rasprave.

konferencija krizevci 17

Konferenciji su prisustvovali i ravnateljica PORA-e Melita Birčić, predstavnica Sveučilišta Sjever Dunja Šamec, tajnik Akademije poljoprivrednih znanosti Siniša Srećec te brojni načelnici i ostali uzvanici.

Izvor: prigorski.hr; KKŽ

Služba ureda župana

Pročitano 463 puta