05.12.2023.

S radom kreće novi bibliokombi križevačke Gradske knjižnice „Franjo Marković“

img 0538


U Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ u Križevcima danas je održana svečana primopredaja novog kombi vozila za potrebe bibliobusne službe, kojoj su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn i zamjenik Danijel Šaško, načelnik Općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak, ravnateljica križevačke Gradske knjižnice Marjana Janeš-Žulj, županijske pročelnice Melita Ivančić i Ana Mušlek, ravnateljice gradskih ustanova, djelatnici knjižnice te drugi uzvanici.

img 0533

Projekt nabave vozila trajao je dvoje godine, a pristupilo mu se zbog dotrajalosti postojećeg vozila koje je iziskivalo i sve veće troškove održavanja. Vrijednost projekta je 90 tisuća eura, pola iznosa je osiguralo Ministarstvo kulture i medija, a drugu polovicu Županija (ukupno 22 tisuće eura) KKŽ, Grad Križevci te općine Sv. Ivan Žabno, Sv. Petar Orehovec i Kalnik. Općina Gornja Rijeka ustupila za potrebe bibliobusne službe dio knjižnog fonda iz općinske knjižnice. Spomenimo i kako je u križevačkoj biblibusnoj službi zaposlena jedna osoba te Županija za plaću i ostale materijalne rashode osigurava oko 13 tisuća eura godišnje (uz sufinanciranje iz drugih izvora).

img 0502

Župan je istaknuo kako je ova usluga rijedak primjer u Hrvatskoj:

quote desni 3Koprivničko-križevačka županija, uz Sisačko-moslavačku i grad Zagreb, jedina je u Hrvatskoj koja cijelo svoje područje pokriva bibliobusnom službom. Cilj je potaknuti čitanje i povećati dostupnost knjižničnih usluga, a novi bibliobus nabavljamo i u Koprivnici koji će u tu svrhu pokrivati cjelokupni prostor podravskog dijela županije, grada Koprivnice, okolnih općina i Đurđevca.“

Dodajmo kako dvije službe pokretnih knjižnica u Županiji pokrivaju uslugom 21 općinu u kojima ne postoje narodne knjižnice (Koprivnica 17 općina, Križevci 4 općine). Bibliobusna služba križevačke Gradske knjižnice djeluje na području grada i okolnih općina od 2009. godine, a od samog početka najvećim je dijelom financira i Županija, uz sufinanciranje Grada Križevaca i okolnih općina. Nova vozila za bibliobusne službe omogućit će ne samo očuvanje službi, već i uvođenje suvremenih usluga povezanih s novim tehnologijama koje se u starijim vozilima ne mogu pružati.

img 0485

quote desni 3Kombi dolazi do malih, ruralnih sredina gdje nema takvih sluga, odnosno knjižnice. Svaka dva tjedna je kombi na stajalištu u određeno vrijeme po rasporedu. Tu su najzastupljenija školska djeca iz područnih škola, vrtića i stariji ljudi, a znamo koliko starijima i osobama s invaliditetom znači da im se dođe bliže, pogotovo na kućni prag,“ naglasila je tom prilikom ravnateljica Janeš-Žulj, dodavši kako bibliobus obilazi 36 stajališta već punih 15 godina.

img 0499

Zadovoljstvo nabavom novog bibliobusa izrazio je i gradonačelnik Rajn te dodao:

quote desni 3Ova služba je prvenstveno na usluzi Prigorkama i Prigorcima, svim našim ljubiteljima čitanja i onima koji će to tek početi. Veliko hvala svim našim djelatnicima Knjižnice. Nije ovo samo bibliokombi, nego i niz programa koji svi zajedno odrađujete. Hvala vam što svojom predanošću donosite ljepotu čitanja u sve prigorske domove.“ Također je dodao kako će Grad financirati izgradnju nadstrešnice kako bi se bibliokombi zaštitio.

img 0526

U sklopu predstavljanja novog bibliobusa održana je i kratka priredba dramske skupine „Kolibrići“ pod nazivom „Komarac u bibliobusu“ po tekstu Nade Zidar Bogadi u kojem su nastupili Ema Marinković, Fran Knežević, Mea Maslić i Kristina Cvrtila.

Služba ureda župana

Fotografije: Grad Križevci


Pročitano 383 puta