28.11.2023.

Župan održao prijem za uspješne županijske orače

Prijem za orače 12


Povodom uspjeha koje su ostvarili Svjetskom i Državnom natjecanju orača, župan Darko Koren danas je u prostorima Županijske uprave održao prijem za članove Udruge orača Koprivničko-križevačke županije.

Podsjetimo kako je 19. Državno natjecanje u oranju održano u Poreču krajem rujna, na kojemu su sudjelovali Josip Martinović, koji je osvojio 1. mjesto u kategoriji pluga premetnjaka, te Matija Konjačić, učenik Srednje gospodarske škole Križevci koji je sudjelovao po prvi put i osvojio 4. mjesto u kategoriji pluga ravnjaka. Županijska ekipa osvojila je prvo mjesto te time još jednom pokazala svoje znanje i vještine u ovoj disciplini.

Prijem za orače 3

Svjetsko natjecanje orača, 68. po redu, održano je u Latviji, a sudjelovali su predstavnici iz 24 zemlje u kategoriji ravnjaka i 22 zemlje u kategoriji premetnjaka. Natjecali su se Saša Višak, koji je osvojio 14. mjesto u kategoriji plugova ravnjaka, i Josip Martinović koji je osvojio 16. mjesto u premetnjacima.

Župan je oračima uputio čestitke na ovim uspjesima, kojima na najljepši način predstavljaju našu županiju te dodao:

quote desni 3Već je postalo tradicionalno da ostvarujete sjajne rezultate po kojima smo vodeći u Hrvatskoj, a dokazali ste se i na svjetskoj razini. Osim natjecanja, ova disciplina ima i ulogu promocije poljoprivrede kao grane gospodarstva te služi kao motivacija za mlade. Kao što vidimo, postoji interes među mladima što je garancija da će se ovakvi uspjesi nastaviti i dalje. Podržavamo vašu Udrugu od samog početka, što ćemo činiti i dalje, te vam želim još mnogo uspješnih natjecanja na kojima ćete pokazati vaše vještine.“

Prijem za orače 6

Predsjednik Novotni zahvalio je na prijemu te kazao kako je čast biti predsjednik Udruge ovoliko talentiranih orača koji postižu vrhunske rezultate:

quote desni 3Naši su uspjesi započeli 2015. godine kada smo počeli osvajati prva mjesta te se nastavilo idućih godina. Imamo najviše županijskih natjecanja u Hrvatskoj i najviše uspjeha na državnim natjecanjima. Na svjetskim natjecanjima Saša je sudjelovao četiri puta, a ove su nas godine iznenadili loši vremenski uvjeti. Zahvaljujem Županiji na podršci od prvog dana te što nas prati u svim aktivnostima.“

Prijem za orače 10

Uspješni orači Saša Višak, Josip Martinović i Matija Konjačić, koji je najmlađi sudionik, zahvalili su županu i suradnicima na prijemu, kao i Županiji potpori kakvu rijetko koja županija pruža svojim oračima. Saša se osvrnuo na Svjetsko prvenstvo u Latviji, što je bilo nezaboravno iskustvo na kojemu je mnogo toga naučio, te dodao kako je prvi dan natjecanja bio iznimno uspješan te je završio na 7. mjestu, što je najbolji dosadašnji rezultat hrvatske reprezentacije. Drugog dana su bili lošiji vremenski uvjeti, odnosno izvukli su lošiju parcelu te su rezultati bili malo slabiji, no ukupno je osvojio 14. mjesto. Najmlađi orač Matija izrazio je svoj entuzijazam za natjecanjima u oranju, kojima se počeo baviti prošle godine te se time planira baviti i nadalje.

Prijem za orače 13

Spomenimo kako je županijska Udruga orača osnovana 2007. godine, imaju 64 članova, a cilj je promicanje natjecanja u oranju te edukacija poljoprivrednika u obradi tla.

Prijemu su prisustvovali i tajnica Udruge Zdenka Marić te županijski pročelnici Melita Ivančić i Marijan Štimac.

Služba ureda župana


Pročitano 721 puta