18.11.2023.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2023. „Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu“

Objavljeno u kategorijama: Novosti

IMG 20231118 WA0001


U Vukovaru je prigodnim programima obilježena 32. obljetnica stradanja Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine, a počast svima koji su svoje života utkali u temelje Republike Hrvatske odao je i zamjenik župana Ratimir Ljubić.  

Središnji dio programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991- - 2023. „Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu“ odvijao se 18. studenoga i započeo je programom „Put sjećanja i svjetlosti“  učenika osnovnih škola, a zatim su Klapa „Sveti Juraj“ HRM i ostali glazbenici izveli prigodni program u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici „Dr. Juraj Njavro“.

Nakon toga je formirana Kolona sjećanja koju su i ove godine predvodili hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara.

VRH 1570 01

Odavanje počasti žrtvama Vukovara nastavljeno je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. Vijence su položila izaslanstva Hrvatskih branitelja Vukovara, Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Vukovarsko srijemske županije i Grada Vukovara. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa suradnicima te predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, uz brojne druge goste.

IMG 20231118 WA0001

Prilikom polaganja vijenca Vukovarsko-srijemske županija, koja je i organizator, županu Damiru Dekaniću priključili su se i ostali župani te predstavnici županija, uključujući zamjenika Ljubića. Molitvu je predvodio mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, a zatim je uslijedila sveta misa za sve žrtve Domovinskog rata koju je predvodio nadbiskup mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

U popodnevnim satima duž rijeku Dunav puštene su svjetiljke u spomen na branitelje, kao i upaljene svijeće u gradovima i mjestima u cijeloj Hrvatskoj, a prigodni se programi nastavljaju tijekom vikenda.

 Služba ureda župana

Izvor fotografija: KKŽ, Vlada RH, Predsjednik.hr


Pročitano 672 puta