16.11.2023.

Održana završna konferencija projekta „Zdravi, aktivni i online“

20231116 090524


U prostorijama Županijske uprave danas je održana završna konferencija projekta „Zdravi, aktivni i online“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020. Nositelj projekta je Koprivničko-križevačka županija, projektni partner je Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, a stručnu i tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta pružila je PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

IMG 6515

Okupljenima se prvo obratio župan Darko Koren koji je kazao kako je važno da svi zajedno doprinesemo većoj kvaliteti zdravlja naših građana, a najbolji način liječenja bolesti je njihova prevencija.

quote desni 3Osnova preventivnih aktivnosti je edukacija, i to od najmlađe dobi, što smo uklopili u ovaj projekt i hvala svima koji su u njemu sudjelovali i dali svoj doprinos ovoj hvalevrijednoj inicijativi. Cilj je povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti, s naglaskom na promicanje zdravih navika učenika osnovnih škola vezanih uz zdravu prehranu i važnost kretanja, a sve su aktivnosti osmišljene na moderan i inovativan način. Sigurno smo kako će projekt doprinijeti boljoj kvaliteti života školske djece, a ovo je još jedan pokazatelj koliko ulažemo u sektor obrazovanja i koliko nam je on u fokusu interesa i aktivnosti“, istaknuo je župan.

IMG 6546

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo KKŽ Draženka Vadla kazala je kako je projekt inovativan i kreativan te kako je omogućio djeci da promišljaju o važnost zdrave prehrane, kretanju i ostalim zdravim navikama. Procijenili su kako su treći i peti razredi osnovnih škola idealna ciljana skupina projekta te kako ih se može potaknuti na pozitivne promjene, a osim video uradaka i izrade brošure, održane su i tribine i druženja. Zahvalila je Županiji kao inicijatoru projekta, PORA-i na pomoći te djelatnicama Zavoda koje su s velikim entuzijazmom odradile stručni dio, odnosno edukacije.

IMG 6559

Pomoćnica ravnateljice PORA-e Senada Ranilović dodala je kako su stručnu i tehničku pomoć pružili u sklopu programa UZ PORU PO POTPORU, a ovo je jedan od 200-tak projekata u posljednjih pet godina. Izrazila je zadovoljstvo što su sudjelovali u projektu koji pomaže boljoj kvaliteti života školaraca te je izrazila želju da novim suradnjama na korist zajednice.

IMG 6564

Uime predstavnika škola obratila se ravnateljica Osnovne škole Mihovila Pavleka Miškine Đelekovec Sonja Vuljak koja je pohvalila projekt i zahvalila svima koji su sudjelovali, dodavši kako su djeca oduševljena što su mogla dati svoj kreativni doprinos i naučiti nešto o zdravim navikama. Također je istaknula važnost skretanja pažnje na pravilnu prehranu, što se vidi po tome da djeca traže više voća za užinu, kao i kretanja, a naučene informacije mogu se podijeliti i u svojim obiteljima.

IMG 6567

U nastavku konferencije pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek ukratko je predstavila je realizirane projektne aktivnosti. Projekt se provodio 18 mjeseci, odnosno započeo je 25. svibnja 2022. godine i traje do 25. studenoga 2023. godine. Njegova ukupna vrijednost je gotovo 32 tisuće eura, odnosno 239.299,82 kuna, a toliko je i iznos bespovratnih sredstava.

20231116 091712

U projektu je sudjelovalo 467 učenika trećih razreda i 436 učenika petih razreda svih osnovnih škola kojima je osnivač Županija, a koji su osmislili kratke priče na temu zdrave prehrane i kretanja te video uratke.

Održane su dvije edukativne tribine na temu zdrave prehrane i kretanja s ciljem informiranja građana o projektu, kao i materijali vidljivost projekta. Zaključak projekta je kako su učenici stekli zdrave navike koje će koristiti cijeli život.

Slika3 480x200 equal

Slika2

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Koprivničko-križevačke županije

Služba ureda župana


Pročitano 864 puta