24.10.2023.

Župan održao radni sastanak s općinama i predstavnicima VGO za Muru i gornju Dravu

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Zaštita i spašavanje

 20231024 110900


U prostorijama novoizgrađenog Vatrogasnog doma u Torčecu župan Darko Koren danas je održao radni sastanak s direktorom VGO-a za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milanom Rezom i suradnicima te predstavnicima općina s područja Koprivničko-križevačke županije koje spadaju u Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu. 

Župan Koren je uvodno zahvalio predstavnicima općina i Hrvatskih voda na proaktivnom pristupu nakon uspješne obrane od poplava u pogledu sanacije šteta i provođenju aktivnosti u dijelu gospodarskog i tehničkog održavanja vodnih građevina na području županije.

IMG 3299

„Ključ je u preventivnim aktivnostima i proaktivnom djelovanju nakon što smo zahvaljujući sinergiji svih dionika i velikom trudu koji je uložen  izbjegli štetu još većih razmjera. Ovakvi sastanci su dobar pokazatelj da svi dijelimo jednak interes, a to je stvaranje uvjeta za još veću sigurnost i obranu od sve učestalijih elementarnih nepogoda na našem području. Mnogo smo naučili iz ranijih iskustava, zavaljujem svim građanima,  žurnim službama i sastavnicama sustava civilne zaštite koje su pomogle u sprječavanju nesagledivih materijalnih posljedica“, kazao je župan.   

Direktor Rezo je zahvalio Županiji, Stožeru civilne zaštite KKŽ i općinama na velikom angažmanu i zajedništvu koje je iskazano za vrijeme poplave te istaknuo kako su Hrvatske vode i nakon posljednjeg sastanka u Županijskoj upravi nastavile s konkretnim zahvatima na terenu u svrhu poboljšanja sustava obrane od poplava.

IMG 3300

Podsjetio je da je rebalansom  osigurano i dodatnih 300 tisuća eura za modernizaciju dionica nasipa na područjima općina Hlebine i Gola koje su u srpnju bile pod značajnim opterećenjem te da se priprema projektna dokumentacija za izgradnju nasipa u Općini Drnje kako bi se riješilo pitanje desne obale Drave. Uz to, dodao je Rezo, izdignut je nasip na području naselja Torčec, razmatraju se idejna rješenja koja se tiču nasipa na području Šoderice te se obilaze područja koja su bila pod najvećim pritiskom za vrijeme poplave.

„Konkretno i bez odgode želimo riješiti sve problematične točke na ovom području i želimo čuti vaše mišljenje i prijedloge. Ponosan sam na suradnju i podravsko srce koje je pokazalo da se zajedničkim snagama može mnogo učiniti i najvažnije, obraniti ljudske živote i imovinu u slučajevima elementarnih nepogoda. Kroz naše aktivnosti gospodarskog i tehničkog održavanja te mjerama koje se odnose na preventivnu, redovnu i izvanrednu obranu od poplava kroz ovu smo godinu uložili preko 1,26 milijuna eura bez PDV-a i tu nećemo stati. Obilazimo sva područja i žurno radimo na određenim zahvatima koje ćemo riješiti do kraja ove godine, a veće projekte implementiramo u naše planove za 2024. godinu. Napravit ćemo sve kako bi stanovnici ovog kraja bili još više sigurni i zaštićeni“, poručio je direktor Rezo.   

IMG 3313

Prisutni načelnici i predstavnici općina izložili su potom aktualno stanje po pitanju sanacija šteta na području svojih općina te iznijeli konkretne prijedloge koje će u dogovoru s Hrvatskim vodama rješavati u narednom razdoblju. O zahvatima koji se trenutno provode  području županije je govorio voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Bistra“ Josip Fuček koji je naglasio važnost inicijativa i prijedloga koje su uputili predstavnici jedinica lokalne samouprave.   

IMG 3302

Prisutnima se obratio i domaćin, načelnik Općine Drnje Petar Dombaj koji je istaknuo zadovoljstvo što je na inicijativu Županije organiziran već drugi sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda na kojem se konkretno rješavaju sporna pitanja i kroz konstruktivne prijedloge sustav obrane od poplava čini još boljim i sigurnijim. Zahvalio je Hrvatskim vodama na svemu što je dosad učinjeno te na brzoj reakciji u pripremi dokumentacije  za izgradnju nasipa u općini Drnje.

IMG 3310

Dodajmo na kraju kako su uz župana Darka Korena i zamjenika župana Ratimira Ljubića, ujedno i načelnika Stožera CZ KKŽ, današnjem sastanku prisustvovali i pročelnici Melita Ivančić, Damir Petričević i Marijan Štimac.

IMG 3304

Služba ureda župana

    

Pročitano 733 puta