30.09.2023.

Bogat vikend na koprivničkom gradskom trgu – otvoreni jubilarni 30. Podravski motivi, obilježen Svjetski dan srca, Međunarodni dan starijih osoba, Dan ružičaste vrpce i Nacionalni dana hodanja

Objavljeno u kategorijama: Novosti

Motivi 34


Koprivnički Zrinski trg danas je cijelog dana ispunjen brojnim programima i sadržajima koji su privukli mnoštvo građana. Centralno događanje je rezervirano za „Podravske motive“ – kulturno-turističku manifestaciju izvornih vrijednosti naivnog slikarstva, starih zanata, folklorne baštine, rukotvorina, glazbe podravske ravnice te podravske gastronomije.

Podravski motivi ove godine slave 30. obljetnicu, a brojni naivni slikari i kipari su tom prilikom izložili svoja umjetnička djela kojima na autohton način promoviraju kulturu i baštinu ovog kraja. Manifestaciju su podržali župan Darko Koren, gradonačelnik Mišel Jakšić te gradski i županijski pročelnici, predstavnici županijskih, gradskih i općinskih turističkih zajednica,  ravnatelji županijskih i gradskih ustanova te brojni građani.

Motivi 5

Gradonačelnik Jakšić je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji ove važne manifestacije te simbolično predao ključeve grada slikaru Stjepanu Pongracu koji je pak  zahvalio uime svih slikara poručivši kako će barem na dva dana  svi građani imati priliku postati „naivni“. Zahvalu umjetnicima je uputio i župan Koren koji je čestitao na odličnoj organizaciji i kontinuitetu promicanja naivne umjetnosti koja je jedinstven kulturni brand ovog kraja i nikako ne smije biti zapostavljen, već naprotiv, treba ga promovirati u svim prilikama.

Motivi 4

Župan i gradonačelnik su nakon otvorenja razgledali umjetnička djela, uručili zahvalnice za sudjelovanje na manifestaciji, a potom su obišli i ostale izlagače koji sudjeluju na Motivima.

U koprivničkom gradskom parku svoje su proizvode izložili OPG-ovi, udruge, obrti i kućne radinosti, a posjetitelji su imale prilike u obilasku štandova kušati i mošt, vino, kestene te ukusne jesenske delicije.

Nakon toga posjetili su i udruge i zdravstvene ustanove koje su danas priredile razne aktivnosti kojima su obilježeni Svjetskog Dana srca, Međunarodni dana starijih osoba, Nacionalni dana hodanja i Dan ružičaste vrpce. Akcije su proveli Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Općom bolnicom „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, Zavodom za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, Domom zdravlja Koprivničko-križevačke županije, Udrugom srčanih bolesnika Koprivničko-križevačke županije „Srce“, Udrugom volontera Koprivničko-križevačke županije „Rad na dar“, Udrugom matice umirovljenika Koprivnica, Udrugom udomitelja Molvarski topli dom Molve, Udrugom žena s bolestima dojke „Nada“, Gradskim društvom Crvenog križa Koprivnica i Srednjom školom Koprivnica.

Za građane je organizirano mjerenje tlaka, šećera u krvi, tjelesne težine i opsega struka, dijelili su se edukativni materijali i testovi za rano otkrivanje raka debelog crijeva, provodile su se  praktične vježbe reanimacije na lutki, edukacije samopregleda dojki na lutki u cilju promocije zdravih stilova života - tjelesne aktivnosti, zdrave prehrane, nepušenja i umjerene konzumacije alkohola, prevencije i ranog otkrivanja bolesti, održavanja i unaprjeđenja zdravlja te zdravog i aktivnog starenja.

Služba ureda župana

Pročitano 683 puta