27.09.2023.

Na Konferenciji županija raspravljalo se o budućnosti regionalne demokracije, digitalnoj tranziciji, gospodarstvu, razvoju i upravljanju u kriznim situacijama

Objavljeno u kategorijama: Novosti

IMG 20230927 WA0024

Hrvatska zajednica županija jučer je u Zagrebu organizirala Konferenciju županija u čiji su se rad uključili i župan Darko Koren, ujedno i potpredsjednik Zajednice te pročelnici županijskih upravnih tijela.

IMG 20230927 WA0034

Obzirom na izazove praćenja i primjene sve učestalijih promjena zakonskih odredbi i propisa konferencija je zamišljena kao jedinstveno događanje usredotočeno na sve teme važne županijama.

Okupljene je pozdravio predsjednik Zajednice i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, a zatim je uslijedila panel rasprava „Pogled u budućnost“ o 30 godina regionalne demokracije na kojoj su sudjelovali župani Marušić, Koren, Nikola Dobroslavić, Boris Miletić i Željko Kolar. Radna snaga u javnom sektoru, zdravstvo i obrazovanje – tri su teme koje hrvatski župani smatraju ključnima za rješavanje u idućem razdoblju te su poručili kako su zadovoljni dosadašnjim radom, suradnjom s Vladom Republike Hrvatske te kako se nadaju novom zamahu decentralizacije i jačoj uloži županija.

IMG 20230927 WA0030

Na pitanje kako vidi ulogu županija na europskom razvojnom putu, župan Koren je kazao kako županije kao nositelji regionalne vlasti imaju itekako značajnu ulogu jer su kreatori ravnomjernog razvoja i direktno provode europske politike.

quote desni 3Smatram da smo kao regionalna samouprava izuzetno bitan faktor u razvoju hrvatskog društva zbog toga što imamo određene mehanizme kroz koje možemo direktno utjecati na život građana, s njima smo u direktnom kontaktu i možemo prepoznati njihove potrebe. Pohvalni su i sastanci s predsjednikom i članovima Vlade RH na kojima možemo razmjenjivati informacije o važnim temama, a temeljna zadaća svake županije je da svojim građanima stvori kvalitetne uvjete za život. Prije svega, tu mislimo na obrazovanje, gdje smo napravili veliki iskorak, pa zatim zdravstvo, gospodarstvo, društveni razvoj i slično. Prednost članstva u EU je, osim političko-ekonomskog i sigurnosnog aspekta, možda najviše u mogućnosti korištenja raznih fondova što mi na vlastitom primjeru vrlo kvalitetno primjenjujemo te smatram da je to šansa koja mijenja vizuru lokalne i regionalne zajednice na bolje“, istaknuo je župan Koren.

IMG 20230927 WA0025

Nakon rasprave, županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin predstavila je uspješne projekte koji se provode u toj županiji, a u nastavku programa uslijedile su nove panel rasprave i predavanja. Teme o kojima se govorilo bile su: projekti koji pokreću gospodarstvo, poljoprivredu i digitalnu tranziciju, primjena opće uredbe o zaštiti osobnih podataka: usklađenost sa zakonodavnim okvirom RH, prostor kao resurs, fiskalna odgovornost – s aspekta unutarnje revizije, digitalizacija komunikacije između javnopravnih tijela – digitalni potpis, tko ga mora imati?, socijalne inovacije, odnosi s javnošću u javnoj upravi, sinergija kao smjer razvoja, predstavljanje edukacije za komunalne redare putem FZOEU, potres u Sisačko-moslavačkoj županiji i Fond solidarnosti, upravljanje u kriznim situacijama - poplave, kvaliteta i povećanje efikasnosti, protokol te upravljanje državnom imovinom.

IMG 20230927 WA00231

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Hrvatska zajednica županija

Pročitano 591 puta