26.09.2023.

Održana početna konferencija Programa Halo pomoć za starije osobe

IMG 20230926 WA0034

U Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica danas je održana početna konferencija Programa Halo pomoć za starije osobe kojoj je prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Nositelj Programa je Klub za starije osobe „Mariška“, a partneri su Koprivničko-križevačka županija, Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i  Hrvatski zavod za socijalni rad. Vrijednost Programa je 75 tisuća eura, financira ga Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a provodi se do 31. svibnja 2026. godine.

IMG 20230926 WA0018

Kao što je pojasnila predsjednica Kluba „Mariška“ Valentina Čadavec, opći cilj projekta je razvoj i unaprjeđenje postojećih izvaninstitucionalnih socijalnih usluga te uvođenje i razvoj novih, inovativnih socijalnih usluga koje trenutno nisu dostupne na području županije. Također je naglasila kako se želi smanjiti socijalna isključenost osoba starije životne dobi te poboljšati kvaliteta njihovog života, posebno osoba u ruralnim područjima. Zahvalila je partnerima te naglasila kako je ovo četvrti ciklus trogodišnjih programa te nadogradnja drugih izvaninstitucionalnih usluga.

Zamjenik Ljubić istaknuo je kako je ovo hvalevrijedan projekti koji Županija podržava već godinama te kako je važno da korisnici imaju veću kvalitetu života u svojim kućama, što je doprinos njihovoj sigurnosti i samostalnosti. Također je naglasio kako Županija kontinuirano ulaže u sektor socijalne skrbi i brigu o umirovljenicima, zahvalivši na suradnji županijskom Savjetu za umirovljenike i predsjedniku Željku Pintaru. Neke od najvažnijih mjera su sufinanciranje smještaja u privatne domove za starije, sufinanciranje programa pomoći u kući i dnevnog boravka, ulaganja u koprivnički Dom za starije i ostalo. Ujedno smo, zajedno s Gradom Đurđevcom i općinama đurđevačke Podravine ušli u projekt izgradnje Centra za starije osobe Đurđevac.

IMG 20230926 WA0028

Prigodnim riječima obratio se i predsjednik županijskog Savjeta za umirovljenike i starije osobe Željko Pintar, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Koprivnica Željka Koluder Vlahinja te partneri, a prisutni su bili i predstavnici općina, županijskog Društva Crvenog križa i GDCK Križevci i Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Korisnici Programa, njih 100-tinjak godišnje, su umirovljenici, starije i nemoćne osobe, osobe s invaliditetom, kronični bolesnici, osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, koje su riziku su od siromaštva i socijalne isključenosti.

IMG 20230926 WA0035

Što se tiče aktivnosti, planirana je provedba usluge Halo pomoći (tele care) za starije i nemoćne osobe kroz alarmne uređaje i 24-satnu podršku putem alarmnog sustava, terenski obilasci u domovima korisnika, individualni razgovori, savjetovanje i podrška. Također je u planu razvijanje inovativnih usluga, individualnog i grupnog rada kroz organiziranje integrirajućih radionica, grupe podrške i samopodrške za oboljele od demencije i članove obitelji te pružanje podrške kroz informiranje i savjetovanje. Planiraju se i edukacije za djelatnike i korisnike vezano uz korištenje alarmnih uređaja, edukacije za rano prepoznavanje Alzheimerove bolesti i drugih demencija te informiranje javnosti o ovoj temi.

Služba ureda župana


Pročitano 1083 puta