13.09.2023.

Koprivničke vode predstavile opremu i vozila nabavljene u sklopu Aglomeracije Koprivnica, projekt uspješno napreduje

Objavljeno u kategorijama: Novosti

IMG 9083


Na lokaciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Koprivnica u Herešinu danas je održana konferencija za medije projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Koprivnica’ kojoj je prisustvovao i župan Darko Koren.

IMG 9046

Na konferenciji su predstavljena vozila i oprema nabavljena u sklopu spomenutog projekta te je dan pregled aktualnog stanja radova na projektu, a okupljenim se obratio direktor Koprivničkih voda Zdravo Petras te kazao:

quote desni 3Ušli smo u posljednja četiri mjeseca treće godine realizacije projekta. Od 102 kilometra kanalizacijskog cjevovoda izgrađeno je već 86,5 posto, a od 32 kilometra vodoopskrbnog cjevovoda izgrađeno je 87 posto.“

Projekt obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava javne odvodnje, dogradnju i rekonstrukciju sustava javne vodoopskrbe te tehnološke zahvate na UPOV-u., a provodi se na području Koprivničko-križevačke županije, odnosno na području grada Koprivnice te općina Peteranec, Đelekovec, Koprivnički Bregi, Rasinja, Drnje i Hlebine. Predviđeni završetak projekta očekuje se do kraja 2023. godine. Na području Općine Đelekovec izgrađeno je 98 posto kanalizacijske mreže od 12 predviđenih kilometara, a u Sigecu i Hlebinama izgrađeno je 96 posto kanalizacijske mreže od predviđenih 28 kilometara. U Općini Drnje izgrađeno je 87 posto kanalizacijske mreže od predviđenih 20 km, dok je u Općini Rasinja od 16 predviđenih kilometara izgrađeno 70 posto. U Koprivnici je izgrađeno svih 13 kilometara vodovodne mreže te 13,6 km kanalizacijske mreže.

IMG 9058

Župan Koren uputio je čestitke na uspješnom tijeku projekta i skorašnjoj realizaciji te istaknuo:

quote desni 3Ovo je izuzetno važan projekt za područje naše županije, koje je trenutno prostor kapitalnih nacionalnih investicija vrijednih preko 700 milijuna eura. Samo na aglomeracije Koprivnica, Križevci i Đurđevac otpada gotovo 160 tisuća eura. Ovakva su ulaganja važna za razvoj, posebno ruralnih sredina, a Aglomeracija Koprivnica je pokazala veliku učinkovitost u zahtjevnom poslu. Čestitam vam na svemu provedenom!“

IMG 9053

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić dodao je:

quote desni 3Sretan sam i ponosan jer za ovim mandatom ostaje nešto što će koristiti građanima, gospodarstvu i budućim generacijama. Sigurno je da sada sve ide prema svojem kraju i vidljiv je rezultat.“

Također je istaknuo kako je Aglomeracija najveći infrastrukturni i europski projekt u povijesti grada Koprivnice te da se čuva visoki komunalni standard gdje je Koprivnica u samom vrhu po svojim niskim gubicima u vodovodnoj mreži.

Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, kazao je da je tijekom projekta vladala sjajna sinergija među svim sudionicima:

quote desni 3U toj sinergiji dogodilo se to da smo danas na 85 posto ili 95 posto projekta, što znači da Koprivnica ulazi pobjednički u zadnji kvartal što ujedno stvara i pretpostavke za gospodarski rast grada te ulazak u nove investicijske cikluse.“

20230913 104654

U sklopu projekta nabavljeni su oprema i vozila: kombinirani bager – rovokopač, teretno vozilo s dizalicom, dva vozila s visokotlačnim uređajem za ispiranje građevina za javnu odvodnju i specijalno vozilo za pražnjenje septičkih jama, pokretni agregat – crpka za vodu i mobilni samousisni crpni agregat, mjerna oprema, oprema za ispitivanje i informatička oprema te tri vozila za prijevoz radnika i materijala.

20230913 110503

Procijenjena vrijednost projekta iznosi 54.416.351,45 eura, za koji je ugovoreno sufinanciranje Europske unije od 69,2 posto, odnosno 37.671.473 eura. Iznos od 16.758.220 eura financirat će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske vode te općine uključene u projekt, Grad Koprivnica i Koprivničke vode.

Spomenimo kako su konferenciji prisustvovali i predstavnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos te Mario Šiljeg, ravnatelj Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer.

Služba ureda župana


Pročitano 906 puta