23.08.2023.

Rekapitulacija jedne od najopsežnijih vatrogasnih intervencija u povijesti Podravine: 1800 dobrovoljnih vatrogasaca iz 74 DVD-a u obrani od poplave

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Zaštita i spašavanje

vatrogasci poplave angažman 7


Nedavne poplave koje su zbog naglog rasta i rekordnog vodostaja rijeke Drave ugrozile područja općina Legrad, Drnje, Hlebine, Gola, Peteranec i Ferdinandovac još su jednom ukazale na važnost vatrogasnog sustava, prije svega onog dobrovoljnog, ali i profesionalnog, prvenstveno na Požarnom području Koprivnica koje je ovom poplavom bilo najviše pogođeno.

- Vatrogasci su ponovo odradili jako velik i jako dobar posao. Zahvaljujem svakom od njih, njihovim zapovjednicima te županijskom Stožeru jer su zajedno, na temelju iskustva i aktivnog sudjelovanja na terenu pametno i razborito djelovali te na kraju nije bilo ljudskih žrtava niti ozljeda, a materijalna šteta na objektima, poljoprivrednim površinama i ostaloj infrastrukturi bila je minimalna, s obzirom na okolnosti – kazao je Darko Palaš, predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.

vatrogasci poplave angažman 6

Angažiranje pripadnika vatrogasnih postrojbi najbližih DVD-a Torčec i Sigetec započelo je u nedjelju 06. kolovoza u 11:30 sati a zatim i svih ostalih DVD-a sa Požarnog područja Koprivnica na izgradnji „zečjih“ nasipa oko kuća i cijelog izdvojenog naselja u Dravskoj ulici u Drnju. Angažirane su Hrvatske vode, Vodogradnja Varaždin i Bistra Đurđevac na prikupljanju pijeska i vreća za pijesak istog dana, a završetak aktivnosti vatrogasnih snaga s područja županije proglašen je 11. kolovoza u 09:00 sati, dok će samostalne akcije saniranja posljedica poplave i ispumpavanja podrumskih prostora izvršavati domicilne vatrogasne postrojbe sa područja općina.

Brojke koje se zbrajaju nakon završetka aktivnosti angažiranja vatrogasnih snaga zaista su impresivne te pokazuju svu snagu, važnost i pouzdanost (lokalnog) vatrogasnog sustava.

vatrogasci poplave angažman 11

- Iako su podaci još uvijek neslužbeni, možemo istaknuti da je na poplavama angažirano oko 1800 dobrovoljnih vatrogasaca s 486 vozila iz čak 74 dobrovoljna vatrogasna društva. Na intervencijama su sudjelovale i sve županijske javne vatrogasne postrojbe te 370 civila koji su se samostalno uključili u pomaganje vatrogascima – rekao je Zvonimir Habijan, županijski vatrogasni zapovjednik.

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH, uključio se u rad stožera te je donio zapovijed za izvanrednu dislokaciju dodatnih vatrogasnih snaga – 57 vatrogasaca s 15 vozila iz VZŽ Varaždinske te 48 vatrogasaca s 12 vozila iz VZŽ Krapinsko-zagorske. Dodajmo tome i 160 pripadnika Hrvatske vojske koji su angažirani na području Gabajeve Grede.

vatrogasci poplave angažman 15

Ukupno je utrošeno čak 156.000 vreća i 70-ak kamiona pijeska.

- Zahvaljujemo kolegama iz VZŽ Varaždinske i Krapinsko-zagorske na pomoći u ljudstvu te VZŽ Zagrebačkoj na pomoći u opremi – rekao je zapovjednik Habijan.

Kao i svaka intervencija, i ova je sa sobom donijela novo iskustvo i znanje.

- Prema situaciji na terenu u tim danima mogu pohvaliti sve vatrogasne snage, i to za dobro sektoriranje Drnja i Šoderice i dobru organizaciju vatrogasaca na terenu. Pozitivno je i to što su se privatne osobe angažirale prilikom punjenja i prijevoza vreća s pijeskom. Ono što bi također istaknuo je i da je uvedena i potvrda za opravdanje zbog izostanka s posla koju je Županija izdavala poimenično na zahtjev svakog na poplavi angažiranog vatrogasca – zaključio je Habijan.

Neslužbeni troškovi angažiranih vatrogasnih snaga Koprivničko–križevačke županije za vrijeme poplave od 06. do 10. kolovoza, na temelju dostavljenih računa, uključujući troškove za gorivo angažiranih vatrogasnih vozila i rad motornih pumpi na terenu kao i troškovi utrošenih radnih sati vatrogasaca upisanih u UVI aplikaciju HVZ-a iznose oko 485.000 eura.

Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije


Pročitano 624 puta