09.08.2023.

Vodostaj rijeke Drave u padu, prošla je najveća opasnost od poplave

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Zaštita i spašavanje

Dizajn bez naslova1


Nakon rekordnog vodostaja rijeke Drave kod Botova od 616 centimetara i tri dana i noći borbe protiv nadiruće poplave, stanovništvo naselja na području općina uz Dravu konačno može malo odahnuti jer vodostaj rijeke i pritoka je u opadanju. Trenutno na mjernoj postaji u Botovu vodostaj rijeke Drave je na 529 centimetara i u kontinuiranom je padu. Voda se polako povlači s najkritičnijih točaka, a zaustavljen je i dotok vode prema jezeru Šoderica koja je također mirna i stagnira.

20230809 100622

„Najveća opasnost je prošla,  ali i dalje smo na oprezu, na snazi su izvanredne mjere obrane o poplava. Vodostaji Drave, Šoderice i Glibokog su u padu, situacija se polako smiruje, no i dalje su to visoki vodostaji i ništa nećemo prepustiti slučaju. Sve službe su na terenu, pratimo pozorno razvoj situacije i po potrebi reagiramo, no generalno možemo reći da je situacija stabilna te se nadamo da će se u idućih nekoliko dana voda povući kako bi se moglo krenuti u procjenu i sanaciju šteta i uspostavu normalnog života na pogođenim područjima. Ovim putem još jednom želim zahvaliti svima koji sudjeluju u ovoj obrani od poplava, iza nas su tri teške i neprospavane noći, ali pokazali smo koliko je jako zajedništvo naših ljudi u ovakvim situacijama. Hvala vam svima“, poručio je načelnik Stožera CZ KKŽ Ratimir Ljubić koji je s načelnicima Petrom Dombajem i Ivanom Sabolićem te vatrogasnim zapovjednikom VZ KKŽ Zvonimirom Habijanom obišao Drnje, Torčec i Šodericu te dao podršku snagama na terenu koje dežuraju na svim problematičnim lokacijama.

20230809 103144

U obilasku se priključio i direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Milan Rezo sa suradnicima, koji je istaknuo kako je najgore prošlo. „Uloženi su veliki napori da se obrani ovo područje, čestitam i zahvaljujem svima koji su bili danonoćno angažirani i na raspolaganju. Vodostaji koji su bili na povijesnim rekordima su u opadanju, dotok vode u jezero ne postoji i mještani mogu biti mirni. Na oprezu smo i dalje, neće biti opuštanja, prate se stanja na nasipima i nizvodno stanje uz Dravu“, kazao je Rezo te zahvalio svima na zajedništvu i ogromnom naporu koji je uložen u obrani od poplave.

20230809 113037

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije koristi priliku kako bi zahvalio svim operativnim snagama i žurnim službama sustava- profesionalnim i dobrovoljnim vatrogascima, djelatnicima Hrvatskih voda, pripadnicima civilne zaštite, članovima HGSS-a,  građevinskim tvrtkama koje su ustupile mehanizaciju i materijal, tvrtki Podravka na donacijama, djelatnicima Hrvatskih šuma, policijskim službenicima i vojnicima, načelnicima općina i načelnicima lokalnih stožera civilne zaštite, te brojnom civilnom stanovništvu, volonterima i članovima svih lokalnih udruga koji su pokazali veliku hrabrost, požrtvovnost i zajedništvo u najtežim trenutcima i bez kojeg ne bi bilo moguće prevladati ovu kriznu situaciju.

20230809 113206

Stožer CZ KKŽ

   

Pročitano 510 puta