09.08.2023.

Već puna tri dana stanovnici uz rijeku Dravu i sve raspoložive službe nadljudskim naporima hrabro prkose poplavama

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Zaštita i spašavanje

Kolaž


Posljednja 72 sata stanovnici općina koji žive uz područje rijeke Drave nažalost svjedoče rekordnim vodostajima rijeke i pritoka, koja je u nekim trenutcima sa 616 centimetra, dakle gotovo za pola metra premašila najviše povijesne vrijednosti iz 1972. godine kada je Drava dosegla 578 centimetara. Unatoč izvanrednim mjerama od poplave i svim poduzetim aktivnostima, na mnogim mjestima je nakon spajanja vodenog sliva Mure i Drave bilo nemoguće u potpunosti zapriječiti dotok enormnih količina voda koje su u nekim dijelovima općina uz Dravu, a pogotovo Drnju i Legradu, zatim na jezeru Šoderica i prekodravlju te nizvodno uz Dravu prouzročile ogromnu štetu u najvećoj poplavi koja je u zadnja dva desetljeća zadesila Koprivničko-križevačku županiju, računajući i poplavu iz 2014. godine.

2a 13

Uz Legrad i Drnje, naselje Sigetec, zatim u naseljima u općini Gola te naseljima u općini Molve, posebno je bilo napeto na jezeru Šoderica gdje je vodena bujica i dotok iz rijeke Drave prouzročio golemu štetu na infrastrukturi i privatnim objektima. Uz to nasipu u Gabajevoj Gredi je prijetilo pucanje zbog podvodnih izvora koji su se stvarali u podnožju nasipa, koje  bi u slučaju pucanja dovelo u opasnost cjelokupno područje Gabajeve Grede i Hlebina.

20230807 170352

Na terenu je zbog toga tijekom dana bilo angažirano preko 500 ljudi, od operativnih snaga i žurnih službi od čega oko 200 vatrogasaca, djelatnika Hrvatskih voda, pripadnika civilne zaštite, HGSS-a, građevinskih tvrtki, djelatnika Hrvatskih šuma, policijskih službenika te brojnog civilnog stanovništva, volontera i članova različitih lokalnih udruga, koji su zajednički  u koordinaciji s načelnicima općina , zapovjednicima na terenu te Županijskim stožerom CZ dali sve od sebe kako bi se područje obranilo od poplava.

Potporu snagama na terenu je zbog potencijalne ugroze pružilo i 150 pripadnika Hrvatske vojske na poziv generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, koji je zajedno sa ravnateljem CZ RH Damirom Trutom, županom Darkom Korenom, načelnikom Stožera CZ KKŽ Ratimirom Ljubićem vatrogasnim zapovjednicima te načelnicima ugroženih općina obišao kritična područja. Pripadnici vojske su do jutarnjih sati pomagali operativnim snagama i stanovništvu na terenu u saniranju nasipa u Gabajevoj gredi te su se tijekom jučerašnjeg dana vratili u svoje baze  s obzirom da je situacija na nasipu stavljena pod kontrolu.

2 16

Borba s poplavama se nastavlja i dalje pa je tako tijekom utorka unatoč padu vodostaja Drava najviše nastavila prijetiti naseljima Torčec i Drnje kroz koju protječe potok Gliboki koji je ispunjen vodom iz Šoderice te su zbog ugroze pred kućama postavljeni nasipi. Teška situacija je i na jezeru Šoderica koja je zbog pritoka voda naglo porasla te poplavila prve redove vikend naselja te u potpunosti uništila šetnicu i prateću infrastrukturu.

IMG 6911Kao i dan ranije, na terenu su sve raspoložive snage i brojni volonteri koji zdušno brane područje. Maksimalno opterećenje i prolaz vodenog vala se odvija ovih dana i u ovakvim ekstremnim uvjetima radi se sve da se  prije svega zaštite životi građana te da se situacija zadrži pod kontrolom.

 Velika materijalna šteta na imovini će se tek utvrditi prolaskom još uvijek aktualne opasnosti, no ono što se pokazalo na terenu jest činjenica da sustav civilne zaštite sa svim operativnim snagama i žurnim službama u najtežim situacijama daje svoj maksimum. Zahtjevne situacije poput ove s kojima se suočava Koprivničko-križevačka županija prilika su da se istakne ono najvažnije - elementarna nepogoda koja je pogodila brojne općine i naselja uz tok rijeke Drave ujedinila je stanovništvo koje puna tri dana i noći nadljudskim naporima brani kuće od vodene bujice. U zajedništvu s pripadnicima žurnih službi sustava civilne zaštite i u sinergiji s lokalnom zajednicom i regionalnom samoupravom uistinu se može učiniti puno, bez obzira koliko priroda bila neumoljiva.

20230808 153347

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije stoga još jednom koristi priliku kako bi zahvalio svim operativnim snagama i žurnim službama sustava- profesionalnim i dobrovoljnim vatrogascima, djelatnicima Hrvatskih voda, pripadnicima civilne zaštite, članovima HGSS-a,  građevinskim tvrtkama koje su ustupile mehanizaciju i materijal, tvrtki Podravka na donacijama, djelatnicima Hrvatskih šuma, policijskim službenicima i vojnicima, načelnicima općina i načelnicima lokalnih stožera civilne zaštite, te napose brojnom civilnom stanovništvu, volonterima i članovima svih lokalnih udruga koji će zajednički snagama pomoći da prebrodimo ovu kriznu situaciju.

20230808 153136

Stožer civilne zaštite KKŽ

Pročitano 707 puta