06.08.2023.

Župan i zamjenik obišli područje općine Drnje - sve žurne službe su na terenu, vrhunac vodenog vala se očekuje sutra

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Zaštita i spašavanje

20230806 184534


U prostorijama Županijske uprave danas je održana izvanredna koordinacija proširenog sastava Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na temu provedbe mjera obrane od poplava i aktualnog stanja na području županije uzrokovanih porastom vodostaja rijeka Drave i Mure te vezanih vodotokova.

Koordinaciju je, u prisustvu župana Darka Korena, vodio načelnik Stožera Ratimir Ljubić, a uz načelnike  općina koje se nalaze uz rijeku Dravu sastanku su prisustvovali predstavnici žurnih službi sustava civilne zaštite te predstavnici Hrvatskih voda.

20230806 161119

Nakon operativnog dijela sastanka održana je konferencija za medije na kojoj je istaknuto kako je trenutno stanje na području općina Drnje i Legrad koje su u najvećem riziku poplave trenutno pod kontrolom te je naglašeno da su sve sastavnice sustava civilne zaštite aktivirane kako bi se područje spomenutih općina, ali i ostalih krajeva koje su uz rijeku Dravu obranilo od poplava.

20230806 174055

Načelnik Ljubić je izvijestio kako su sve službe na terenu te da se čini sve kako se ne bi ugrozila imovina i ljudski životi. „Trenutno je sve pod kontrolom i činimo sve da tako i ostane, preko stotinu vatrogasaca iz svih krajeva je na terenu, teška mehanizacija, članovi civilne zaštite Drnje, stanovnici i volonteri koji rade zečje nasipe. Vjerujem da ćemo stići sve pripremiti bez obzira na mogućnost porasta vodostaja“, istaknuo je Ljubić.

Župan Koren je zahvalio svima na ažurnosti i požrtvovnosti koju su iskazali te istaknuo kako je trenutno napravljeno sve što se moglo u skladu s mogućnostima i ovlastima te da će se zajedničkim snagama područje Botova i Drnja uspješno obraniti. „Hvala svima koji su na vrijeme reagirali, svim sastavnicama žurnih službi, od vatrogasaca, civilne zaštite, HGSS-a, policije, Hrvatskih voda, brojnih volontera i stanovnika općina koji od početka pomažu. Imamo iskustva iz ranijih vremena, treba se nadati da vodostaj neće premašiti kritične granice, radimo sve što možemo da umanjimo potencijalne opasnosti. Još jednom se pokazalo koliko je sustav snažan kad imamo ovako velik broj ljudi koji su spremni u svakom trenu pomoći“, poručio je župan.

20230806 182656

Ispred Hrvatskih voda se obratio direktor VGO-a za područje Mure i gornje Drave Milan Rezo koji je kazao da se noćas i u tijeku sutrašnjeg dana očekuje rekordni vodostaj u Podravini.

20230806 175435

„Spoj rijeka Mure i Drave nas naravno brine, no činimo sve kako bi se sve iskontroliralo. Na mjernoj stanici u Botovu je izmjereno 530 centimetara, a očekuje se ukupno najviši val na 650 centimetara što znači d i u tom najvišem vodostaju  imamo još 1 metar i 20 centimetara do vrha nasipa Repaš- Botovo. Branimo i dijelove naselja do kojih bi voda mogla doći ili već dolazi zaobilazno, gradimo treću liniju obrane prema romskom naselju i Dravskoj ulici i prema potoku Gliboki. Osigurali smo 100 tisuća vreća, gradimo zečje nasipe i pratimo razvoj situacije. Pozivam sve stanovnike da ostanu mirni“, istaknuo je direktor Rezo.

20230806 174207

Načelnik Općine Drnje Petar Dombaj je rekao da su se u kratkom roku organizirali te zahvalio svim DVD-ovima i vatrogascima kojih se okupilo više od 20 pod vodstvom Županijske vatrogasne zajednice te predstavnicima Hrvatskih voda.

„Poučeni iskustvom i u suradnji sa županijskim Stožerom civilne zaštite i Stožerom civilne zaštite Općine Drnje obišli smo kritične točke i napravili sve što je bilo potrebno. Upozorili smo ljude, smirili smo ih i rekli da nema potrebe za neplanskim aktivnostima i širenjem panike. Nastavljamo sa svim aktivnostima kako bi prevladali ovu potencijalnu krizu“, kazao je Dombaj.

20230806 1744130

Nakon koordinacije načelnik Ljubić i župan Koren su u pratnji načelnika Dombaja, vatrogasnog zapovjednika VZ KKŽ Zvonimira Habijana i predsjednika VZ KKŽ Darka Palaša obišli područje općine Drnje kako bi se uvjerili u trenutnu situaciju na terenu te dali podršku i zahvalu svima koji sudjeluju u obrani područja.

Služba ureda župana

  

 

Pročitano 978 puta