24.07.2023.

Županija ulaže u obnovljive izvore energije u školskim objektima

IMG 0401


Zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje boravili su u posjetu Osnovnoj školi Ivana Lackovića Croate u Kalinovcu te su tom prilikom, u pratnji ravnateljice Mirjane Bazijanec, razgledali postavljenu fotonaponsku elektranu na krovu škole.

Kao što je pojasnila ravnateljica Bazijanec, elektrana je jačine 20 kW te se sastoji od 12 panela, a njezino će korištenje doprinijeti značajnim uštedama energije te još učinkovitijem radu škole. Županiji je zahvalila na inicijativi te na podršci u svim aktivnostima kojima se doprinosi većoj kvaliteti nastave.

IMG 0412

Zamjenik Ljubić također je zahvalio ravnateljici Bazijanec na odličnoj suradnji, dodavši kako su projekti fotonaponskih elektrana na školama zamišljeni na način da pokušamo biti što energetski neovisniji, okrenuti obnovljivim izvorima energije i korištenju čistih energetskih potencijala kojima obiluje naša županija.

Obzirom da je korištenje obnovljivih izvora energije jedna od najvažnijih tema te da visoke cijene energenata utječe na funkcioniranje sustava obrazovanja, Županija je iznimno predana osiguravanju sredstava za postavljanje fotonaponskih elektrana na školskim objektima.

Podsjetimo, nedavno su potpisani 300 tisuća eura ugovori o javnoj nabavi postavljanja fotonaponskih elektrana na osnovnim školama u Goli, Legradu, Svetom Petru Orehovcu, Kloštru Podravskom i Molvama te na Srednjoj školi „Ivan Seljanec“ u Križevcima i Srednjoj školi Koprivnica.

kalnik 1

Elektrana na školi u Kalinovcu postavljena je prošle godine, zajedno s elektranama na školama u Sokolovcu i Kalniku, a svi su projekti ukupno vrijedni 95 tisuća eura. Još 2021. godine postavljene su elektrane na osnovnim školama u Gornjoj Rijeci, Drnju i Virju, a u sklopu projekta županijskog Centra kompetentnosti elektrane su dobile i Obrtnička škola Koprivnica te Strukovna škola Đurđevac.

Što se tiče nastavka ulaganja u fotonaponske elektrane, za objekte kod kojih se projektira dogradnja školskih prostora za jednosmjensku nastavu ugovoreno je da se predvidi i korištenje obnovljivih izvora energije. Riječ je o gimnazijama u Križevcima i Đurđevcu, osnovnim školama u Drnju (dogradnja postojeće elektrane), Ferdinandovcu, Rasinji i Svetom Ivanu Žabnom te Područnoj školi Podravske Sesvete.

Služba ureda župana


 

Pročitano 736 puta