23.07.2023.

U Koprivnici svečano položen kamen spoticanja u spomen na Davida Löwyja

Polaganje kamena spoticanja 29


U organizaciji Grada Koprivnice, Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, Židovske općina Koprivnica i Muzeja grada Koprivnice, danas je svečano položen kamen spoticanja u spomen na Davida Löwyja, poznatog koprivničkog trgovca te oca Slavka Löwyja, istaknutog hrvatskog arhitekta. Kamen spoticanja svečano je položen na Trgu bana Josipa Jelačića, između kućnih brojeva 14 i 15.

Svečanosti su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Ksenija Ostriž, praunuka Davida Löwyja Maja Levan Löwy, načelnik Sektora za koordinaciju europskih poslova i međunarodne suradnje Ministarstva znanosti i obrazovanja Staša Skenžić, predsjednica Židovske općine Koprivnica Sanja Švarc Janjanin, glavni rabin Koordinacije židovskih općina Republike Hrvatske Luciano Moše Prelević, glavni tajnik Židovske općine Zagreb Zoran Farber, uime Koprivničko-križevačke županije potpredsjednica Županijske skupštine Marijana Lokotar, članovi koprivničkog Gradskog vijeća te predstavnici ustanova.

Polaganje kamena spoticanja 16

Uvodnim riječima nazočnima se obratio viši kustos iz Muzeja grada Koprivnice Dražen Ernečić.

Zanimljivo je da je upravo David Löwy 1925. godine iz Njemačke donio prve radio aparate u Koprivnicu kad je u našem gradu još uvijek bila istosmjerna struja. Židovska zajednica je u vrijeme stare Koprivnice bila inkorporirana u našu zajednicu, naš grad bio je srednjoeuropskog miljea upravo zahvaljujući židovskoj zajednici koja je u našem gradu brojala oko 350 duša“, rekao je između ostalog Ernečić.

Zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž istakla je kako Grad Koprivnica kroz svoj sustav pokušava sadašnjim i novim generacijama ukazati na ispravnu verziju povijesti jer je to naša obaveza i jedini ispravan put kojim se vodimo te nadodala.

Da je u današnje vrijeme potrebno stalno ponavljati istinu to je jedna od obaveza Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kroz osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje potrebno je njegovati istinu da bi djeca, kada jednog dana odrastu, znali na koji je način Židovska zajednica gradila Hrvatsku, kazao je načelnik Skenžić.

Polaganje kamena spoticanja 42

Neka nam se na trenutak zaustavi misao na mjedenoj pločici kamena, na njegovom imenu i prezimenu. Neka bude upozorenje da se nikada više nikome ne dogodi takvo zlo i neka nas podsjeti da su plemenitost, razumijevanje i solidarnost ono što čini čovjeka“, kazala je Švarc Janjanin, koja je zajedno sa praunukom Majom Levan Löwy, a nakon molitve glavnog rabina Moše Prelevića, svečano otkrila kamen spoticanja.

Inače, umjetnički ručno obrađeni kamen spoticanja ugrađuje se u nogostupe.

Kratki životopis Davida Löwya:

Rođen je u Koprivnici 1872. godine. Zajedno sa suprugom Jelkom podiže 1908. godine u najužem centru grada (danas Trg bana Jelačića) obiteljsku stambeno – poslovnu jednokatnicu u kojoj ima trgovinu staklom – porculanom, tehničkom robom; prvim radio aparatima. Dvadesetih godina 20. stoljeća bio je dugogodišnji gradski vijećnik, a 1925. godine i kandidat za gradonačelnika. Aktivan član koprivničke židovske općine te predsjednik Chevre Kadiše. Otac je arhitekta Slavka Löwya, autora reanimacije u slogu arhitektonske moderne koprivničke Sinagoge 1930. i prvog zagrebačkog nebodera „Zgrade Radovan“ 1934. godine, na uglu Masarykove i Gundulićeve.

Polaganje kamena spoticanja 39

Koprivnički Holokaust u Kristalnoj noći 22/23.7. 1941.: David Löwy stradao je zajedno s ostalih 354 Židova, od kojih 51 dijete, u koprivničkoj kristalnoj noći 22./23. 7. 1941. godine kada je odveden u logor Danicu 1. koncentracijski logor u tkz. NDH (15.4.1941.-1.9.1942.), a potom u Jasenovac gdje je ubijen 15. 10. 1941. godine.

Njegova supruga Jelka bila je zatočenica ustaškog ženskog logora u Gornjoj Rijeci odakle se spasila 1942. godine, a sin Slavko također se spasio zbog mješovitog braka.

Služba ureda župana

Izvor: Grad Koprivnica


Pročitano 661 puta