24.06.2023.

Župan prisustvovao svečanom otvorenju Hrvatskog doma u Subotici

Objavljeno u kategorijama: Novosti

VRH 5902 01


Jučer su u Subotici u Republici Srbiji predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić svečano otvorili Hrvatski dom – Maticu.

Hrvatski dom je buduće sjedište institucija hrvatske manjine u Srbiji, ali i kulturnih i društvenih aktivnosti te zajednice, a radovi na objektu su trajali pune dvije godine, od lipnja 2021. do lipnja 2023. godine.

Subotica1

Ovoj svečanosti su prisustvovali i potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Korižinek, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić, župan Darko Koren, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić, brojni župani, pročelnici KKŽ Melita Ivančić i Darko Masnec te ostali uzvanici.

duznocnic

Objekt je u najvećem dijelu financirala Vlada Republike Hrvatske, s 1,9 milijuna eura,  Koprivničko-križevačka županija osigurala je preko 13 tisuća eura, dok su financijski sudjelovale i ostale hrvatske županije te Fond za prekogranične projekte Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske. U opremanju kuće sudjelovala je i NIU Hrvatska riječ.

Predsjednik Vlade RH Plenković je tom prilikom istaknuo:

quote desni 3To što će on biti dom i ZKHV-a, i NIU 'Hrvatska riječ' i HNV-a samo me učvršćuje u uvjerenju da smo na našem susretu prije nekoliko godina u Vladi vrlo brzo donijeli odluku da moramo u potpunosti i što prije realizirati ovaj projekt i Vlada RH ga je s osobitim zadovoljstvom financirala. Hrvatski dom – Matica nije mogao naći bolje mjesto nego da bude baš u Subotici, najvažnijem sjedištu Hrvata u Srbiji.“

Govoreći o odnosima Hrvatske i Srbije, predsjednik Vlade RH Plenković je dodao:

quote desni 3Na sastanku ovdje u Subotici govorili smo o svim tim temama i pitanjima koja su otvorena, ali smo otvorili i aktualna pitanja unaprjeđenja gospodarske suradnje, trgovinske razmjene i iskoraka na području stabilnosti na jugoistoku Europe. Važno je da smo i jedna i druga Vlada prepoznale značaj suradnje između hrvatske manjine u Srbiji i srpske u Hrvatskoj i drago mi je da postoji direktni dijalog između predstavnika manjina.“

IMG 20230624 WA0021

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić kazala je kako smatra da su odnosi s Hrvatskom veoma važni i kako je iskreno zainteresirana za razvijanje sveukupnih odnosa i unaprjeđenja uzajamno korisne suradnje.

quote desni 3Vjerujem da će ovo biti izuzetno važno za dalje stvaranje klime za razgovore i približavanje rješavanju otvorenih pitanja naših dviju zemalja, a koja su otvorena više desetljeća. Posebno me raduje izuzetno bliska suradnja između pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske nacionalne manjine u Srbiji koji su svojim zalaganje pridonijeli tome da se i svi mi ostali mnogo više posvetimo problemima i teškoćama s kojima se oni suočavaju i da se svi oni osjećaju sigurno i cijenjeno u svom položaju“, istaknula je predsjednica Vlade Srbije Brnabić.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić također je izrazila veliko zadovoljstvo otvorenjem Hrvatskog doma, uz riječi kako je ovo velik dan o kojemu su prije par godina mogli samo sanjati:

quote desni 3Matica je ono što je bio logičan slijed višegodišnjeg napora našeg zajedništva i posvećenog rada za dobro Hrvata u Srbiji. To je ono što je Vlada RH učinila za nas. Idući petak ovdje će biti blagoslov i ponovno više od 400 ljudi koji će se radovati našoj Matici. To je Hrvatska učinila za nas. Presvečani je trenutak da bih rekla kako svaki dinar koji dođe u našu zajednicu bude utrostručen, jer odnos uloženog u nas uvijek bude nerazmjeran onome što vaša podrška na ovom tlu izrodi.“

IMG 20230624 WA00101

Okupljenima se riječima podrške obratio i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Čestitke je uputio i župan Koren, naglasivši važnost suradnje koja je realizirana kroz projekt izgradnje Hrvatske kuće, koji je od iznimnog značaja za djelovanje hrvatske zajednice u Srbiji. Predsjednici Vojnić tom je prilikom poklonio sliku koprivničkog umjetnika naive Ivana Andrašića, obzirom da je naivna umjetnost posebnost Koprivničko-križevačke županije i duboko ukorijenjena u njezinoj kulturi i prostoru.

IMG 20230624 WA0004

Hrvatsko nacionalno vijeće je izgradnjom ovog objekta postavilo temelje budućnosti hrvatskog naroda u Srbiji, a simbolično su u temelje postavljena tri kamena donesena iz područja iz kojih su Hrvati kroz povijest dolazili na ove prostore – kamen iz Hercegovine, iz Bosne te Hrvatske. Površina objekta je 1.100 metara kvadratnih, a u njemu će biti sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća i Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ. Osim ureda i redakcije, kuća ima dvije reprezentativne dvorane za sastanke i kreativni kutak za različite namjene. U budućnosti se zgrada Matice planira pripojiti staroj zgradi Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, što će onda i funkcionalno činiti jedinstvenu cjelinu.

IMG 20230624 WA0025

Podsjetimo, delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća ove je godine posjetila Županiju, a nakon svečanosti otvorena Hrvatske kuće održana je svečana akademija povodom proslave dana rođenja biskupa Ivana Antunovića, što je praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Hrvatska riječ, Vlada RH i KKŽ


Pročitano 541 puta