26.05.2023.

Otvoreni 15. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

Objavljeno u kategorijama: Novosti

006 otvorenje izlozbe


Programom sv. Marku Križevčaninu u čast, misnim slavljem koje je predvodio mons. Antun Sente ml. te otvorenjem izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ s. Zdravke Spomenke Milić u Križevcima, jučer su započeli 15. Dani hrvatskih svetaca i blaženika. Manifestaciji je prisustvovao i župan Darko Koren.

Okupljene je pozdravio domaćin, župnik križevačke župe sv. Ane preč. Stjepan Soviček, a sv. Marku posvećen književni i molitveni program izvela je provincijalna poglavarica sestara milosrdnica provincije Navještenja Gospodinova iz Splita s. Marija Andrijana Mirčeta. Euharistiju je u suslavlju sa župnikom Sovičekom predvodio rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml, a glazbeni obol euharistijskom slavlju dao je zbor župe sv. Ane Križevci.

Program je nastavljen u križevačkoj Gradskoj galeriji otvorenjem novoga izložbenog ciklusa „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ koji su ove godine organizatori povjerili splitskoj akademskoj slikarici sestri milosrdnici Zdravki Spomenki Milić. U svečanosti su, uz župana, sudjelovali i ravnateljica križevačkoga Gradskog muzeja Tea Hatadi, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml. koji je i organizirao izložbu, likovni kritičar Stanko Špoljarić te sama autorica. Izložbu je otvorio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

002 misa mons antun sente i prec stjepan sovicek

Kroz program je uime domaćina i organizatora 15. Dana hrvatskih svetaca i blaženika Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina vodila Tanja Baran. Autorica je izložila tridesetak radova različitih dimenzija, uglavnom akrila na platnu, portreta gotovo svih hrvatskih svetaca i blaženika te više slugu i službenica Božjih.

Izložbu, koja će u Križevcima biti otvorena do 7. lipnja, a koju je peti put osmislilo Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, prati bogat katalog od oko 40 stranica. U njemu je stručnu analizu izloženih radova napisao likovni kritičar Stanko Špoljarić, objavljen je i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika, i četrdesetak slugu i službenica Božjih za koje se vode procesi te su prikazani svi portreti proglašenih duhovnih velikana naslikani za izložbu. Nakon zatvaranja u Križevcima, tijekom godine izložba će biti postavljena u petnaestak hrvatskih gradova i mjesta te u BiH.

Služba ureda župana

Izvor: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ i Grad Križevci


Pročitano 613 puta