24.05.2023.

U probni rad puštena solarna elektrana Virje

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Gospodarstvo i komunalna djelatnost

IMG 6368


Na lokaciji CPS Molve danas je u probni rad puštena solarna elektrana Virje tvrtke INA, a svečanosti su uz brojne uzvanike prisustvovali župan Darko Koren i načelnik Općine Virje Mirko Perok te predstavnici tvrtki KONČAR, HEP te Nadzorni odbor i Uprava Ine.

SE Virje druga je najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, priključne snage 9 MW, u koju je ugrađeno 18.670 solarnih panela. Godišnja očekivana proizvodnja električne energije koja se isporučuje u mrežu iznosit će 12.225 MWh. U sljedećim mjesecima, naglasili su iz INA-e, u rad se planira pustiti i druga solarna elektrana -  SE Sisak čime kompanija  postaje  komercijalni proizvođač električne energije i  potvrđuje predanost tranziciji prema obnovljivim izvorima energije.

Župan Koren je istaknuo kako Županija podržava i pozdravlja investicije u energetskom sektoru, posebno u obnovljive izvore energije.

IMG 6337

quote desni 3Važno je naglasiti uspješnu suradnju Općine, Županije i tvrtke INA dugu preko 40 godina koja iznimno pozitivno utječe na razvoj lokalne zajednice i podizanje standarda života mještana, a time i na razvoj cijelog područja županije.  Potpora obnovljivim izvorima energije i korištenje čistih energetskih potencijala kojima obiluje naš kraj, doprinos je globalnoj borbi protiv klimatskih promjena i smanjenju zagađivanja okoliša, kako bismo novim generacijama omogućili kvalitetnije uvjete za život. Ovakve investicije predstavljaju iskorak u razvoju gospodarstva i energetike, kao i napredak u poslovanju tvrtki, obzirom na isplativost i učinkovitost korištenja solarne energije, što je u skladu s energetski održivim politikama Europske unije kojima težimo, poručio je župan te dodao kao vjeruje da nas u budućnosti očekuje još mnogo ovakvih projekata koji će doprinijeti energetskoj neovisnosti.

20230524 112438

Puštanjem u rad prve solarne elektrane ispisujemo povijest Ine i činimo iskorak u zeleniju i održiviju budućnost našeg poslovanja, kazao je Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine, poručivši da tvrtka ulaže velike napore kako bi nadogradila tradicionalni lanac vrijednosti raznim isplativim projektima obnovljivih izvora energije.

IMG 6325

quote desni 3Uskoro planiramo u rad pustiti i našu solarnu elektranu u Sisku, a vjerujem da ćemo vrlo brzo govoriti i o Ininim uspjesima u geotermalnoj energiji. Želimo među prvima proizvoditi i zeleni vodik za tržište, nastaviti razvijati projekte trajnog skladištenja ugljikova dioksida u naša naftna ležišta koje provodimo već skoro cijelo desetljeće, a ispitujemo i potencijale vjetra na Jadranu. INA može uspješno odgovoriti na izazove zelene tranzicije i doprinijeti postizanju ciljeva održivosti Europske unije i Republike Hrvatske. Našim projektima to dokazujemo, zaključio je predsjednik Uprave Ratatics.

Projektiranje i izgradnja solarne elektrane Virje trajalo je oko godinu dana, a elektranu je za Inu gradila domaća tvrtka KONČAR – Inženjering koja je odabrana na međunarodnom natječaju. U elektranu je ugrađena KONČAREVA oprema i softver domaće, hrvatske proizvodnje. Ista tvrtka gradi i Ininu solarnu elektranu u Sisku.

IMG 6349

Ovaj uspjeh još je jedan dokaz KONČAREVIH kompetencija u provedbi složenih EPC projekata s obzirom na to da su se pri izgradnji elektrana primjenjivala najnovija tehnološka rješenja, uključujući našu platformu PROZA NET, okosnicu digitalizacije postrojenja. Zahvaljujem našim partnerima iz Ine što su to prepoznali i poklonili nam povjerenje, čime su nam omogućili da zajednički osiguramo vrijedne nove reference za daljnji razvoj ovog važnog poslovnog segmenta, značajnog za uspješnu provedbu zelene tranzicije,  zaključio je na kraju svečanosti predsjednik Uprave KONČARA Gordan Kolak.

Služba ureda župana

 

 

Pročitano 1251 puta