20.04.2023.

Tehnički zbor sudionika sustava civilne zaštite privukao velik broj građana

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Zaštita i spašavanje

Zbor žurnih službi naslovna


Na prostoru Sajmišta u Koprivnici danas je održan Tehnički zbor sudionika sustava civilne zaštite u organizaciji Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i Koprivničko-križevačke županije, a povodom njezine 30. obljetnice.

Podršku pripadnicima sustava civilne zaštite pružili su ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut sa suradnicima, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, župan Darko Koren, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite KKŽ Ratimir Ljubić, gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić, zamjenica gradonačelnika i načelnica Stožera civilne zaštite Grada Koprivnice Ksenija Ostriž, načelnik Policijske uprave KKŽ Dragutin Vurnek, pročelnici područnih ureda civilne zaštite i voditelji službi iz cijele Hrvatske, članovi županijskog Stožera, načelnici općina i članovi općinskih stožera, ravnatelji ustanova, pročelnici županijskih upravnih tijela te brojni polaznici vrtića i škola.

Tehnički zbor žurnih službi 17

Uz Županiju i županijski Stožer civilne zaštite u organizaciji su sudjelovali Ravnateljstvo civilne zaštite i Služba civilne zaštite Koprivnica, Hrvatska vatrogasna zajednica i Vatrogasna zajednica KKŽ,  Hrvatski Crveni križ i Društvo Crvenog križa KKŽ, Hrvatska gorska služba spašavanja i HGSS Stanica Koprivnica, Policijska uprava koprivničko-križevačka, Zavod za hitnu medicinu KKŽ te Grad Koprivnica.

Tehnički zbor žurnih službi 15

Ravnatelj Damir Trut okupljenima je čestitao 30. obljetnicu Županije, čije je zalaganje i napredak u razvoju sustava civilne zaštite pohvalio, te istaknuo kako je cilj ovakvih događanja edukacija i informiranje građana o sustavu civilne zaštite.

quote desni 3Ovdje je i Državna intervencijska postrojba civilne zaštite koja predstavlja sofisticiranu opremu koja se koristi u najsloženijim akcijama traganja i spašavanja. Posjetitelji imaju priliku vidjeti daljinski upravljano vozilo koje se koristi za gašenje, dekontaminaciju i uklanjanje prepreka u području opasnom za ljude te komunikacijsko-zapovjedni kontejner i kamion s opremom za spašavanje iz ruševina“, naglasio je ravnatelj Trut te proglasio Tehnički zbor otvorenim. Na info pultu Ravnateljstva građani su se mogli informirati o postupanju u slučaju požara, potresa, poplava i drugih velikih nesreća.

Tehnički zbor žurnih službi 24

Okupljenima je pozdrave zatim uputio župan Darko Koren, dodavši kako sustav civilne zaštite naše županije funkcionira na najvišoj mogućnoj razini.

quote desni 3Zahvaljujem svima koji su uključeni u organizaciju današnjeg Tehničkog zbora te pohvaljujem sve pripadnike sustava civilne zaštite na doprinosu našoj zaštiti i sigurnosti u brojnim kriznim situacijama – od pandemije, poplava, potresa, migrantske krize te rata u Ukrajini. Županija Vas podržava u svim aktivnostima, a iza vašeg rada stoji mnogo uloženog truda, hrabrosti i predanosti. Od srca vam hvala na svemu što činite za našu sigurnost i zaštitu“, kazao je župan te pripadnicima službi poželio mnogo uspjeha u radu i što manje intervencija.

Uz zahvale svima na sudjelovanju, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite KKŽ Ratimir Ljubić dodao je kako je županijski sustav civilne zaštite u brojnim kriznim situacijama koje su obilježile posljednje razdoblje pokazao svoju stručnost, spremnost i operativnost. Istaknuo je kako sastavnice sustava civilne zaštite djeluju sinergijski te odlično surađuju i komuniciraju, što je preduvjet za učinkovito i kvalitetno prevladavanje različitih ugroza.

Tehnički zbor žurnih službi 55

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković uputio je čestitke Županiji i županijskom Stožeru, dodavši kako mogu biti ponosni na svoje pripadnike žurnih službi, istaknuvši kako smo jedna od najvatrogasnijih županija koja mnogo ulaže u taj sektor.

Pohvalama se pridružio i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, koji je naglasio kako su napravljeni mnogi iskoraci u sustavu civilne zaštite te da moramo biti ponosni kad vidimo koliko imamo ljudi koji su spremni čuvati naše zdravlje, živote i imovinu.

Tehnički zbor žurnih službi 67

Nakon uvodnih govora, župan i suradnici su, u pratnji ravnatelja Truta, zapovjednika Tucakovića i ostalih gostiju, obišli sudionike Tehničkog zbora te razgledali njihova vozila i opremu, uz edukacije o novinama u sustavu. Od opreme su predstavljena brojna vozila i cisterne, čamci, oprema za spašavanje i djelovanje u kriznim situacijama, medicinska i policijska oprema i slično, a pripadnici službi civilne zaštite posjetiteljima su održali i zanimljive prezentacije, poput gašenja požara osobnog vozila posebnim pjenilom.

Tehnički zbor žurnih službi 53

Dodana vrijednost Tehničkog zbora bile su edukacije usmjerene na djecu vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, koja su sa zanimanjem promatrala prezentacije i opremu, a sudjelovali su Dječji vrtić Tratinčica, Dječji vrtić Sv. Josip, OŠ Antun Nemčić Gostovinski, OŠ Braća Radić, OŠ Đuro Ester, COOR Podravsko sunce, Gimnazija Fran Galović Koprivnica, Srednja škola Koprivnica i Obrtnička škola Koprivnica. Obzirom na krizne situacije s kojima smo bili suočeni posljednjih godina, od izuzetne je važnosti ovladati osnovnim informacijama od najranije dobi, a takva znanja mogu pomoći u spašavanju života.

Tehnički zor žurnih službi M 26

Služba ureda župana


Pročitano 1076 puta